Социална система ще готви българските ученици на занаят

Социална система ще готви българските ученици на занаят

Учениците в средното образоване трябва през половината си време в училище да работят. Това заяви в Хасково икономическият министър Драгомир Стойнев, цитиран от bTV.

Той информира, че през септември ще бъде подписано споразумение между образователното, социалното и икономическото министерства за въвеждането на специална система. Чрез нея младите хора трябва да получават занаят и да повишават квалификацията си още в средните училища.

Стойнев допълни, че целта е българският бизнес да може да разполага с подготвени квалифицирани кадри, каквито в България все повече липсват и че образованието трябва да отговаря на нуждите на бизнеса. Министърът заяви още, че според него системата на финансиране в образованието с делегираните бюджети трябва да отпадне, защото се злоупотребява с нея.

„Това важи не само за средното, но и за висшето образование, тъй като колкото повече студенти има, толкова е по-добре за университетите. Но в крайна сметка българските деца получават една диплома, но не и знания. Трябва да се намери механизъм, който да стимулира знанието, а не бройката в университетите”, подчерта Стойнев.

Той допълни, че с министър Клисарова и с министър-председателя са обсъдили възможността следващият бюджет да е по-ориентиран към образованието, така че да подготвят кадри.

„Не може да нямаме конкретна реформа в образованието, която да отговаря на нуждите на българския бизнес. Имаме нужда от инженери, заварчици, но най-вече - от технически лица. За съжаление, като че ли в България главно се съсредоточаваме върху икономисти, юристи, политически мениджмънт”, добави министърът.

Той обясни, че външната ни политика трябва да се икономизира - т.е. да отговаря на интересите на българския бизнес. „За нас е важно да подкрепим бизнеса в частта му в износа и най-вече да го насочим към тези пазари, където има висок икономически растеж", посочи още министърът.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ