Три четвърти от бизнеса у нас плаща задълженията си навреме

Три четвърти от бизнеса у нас плаща задълженията си навреме

71% от всички плащания в България тази година са направени в срок. Това е един от основните изводи от изследването на EOS в 10 европейски държави „Навици за плащане в Европа“ за 2011 г., проведено от института за пазарни проучвания „Ипсос“ по поръчка на международната компания EOS Груп. Информацията беше предстваена у нас на пресконференция на „ЕОС Матрикс“.

С приблизително 74% платени навреме сметки, фирмите в страната отбелязват явен напредък спрямо предходната година (49,6%).

Освен това българските клиенти-фирми са едни от най-благонадеждните платци. В сравнение с другите европейски страни в България 76,1% от плащанията са в определения срок, което нарежда страната ни на второ място след Германия по този показател. Българските крайни потребители също плащат в срок сметките си в 73,9% от случаите. В сравнение с източноевропейските страни само полските длъжници са по-коректни. В Полша 75,3% от сметките се заплащат навреме.

Възходящата тенденция в българската икономика се отразява чрез отписаните вземания: с 1,92% българските фирми отписват само около половината от вземанията спрямо предходната година, което ги нарежда на второ място след Русия сред изследваните страни. Най-малко отписани вземания има при крайните потребители на фирми с висок оборот и промишлени предприятия.

Стопанско оживление може да се забележи ясно в сектора на услугите, където неплатените задължения са само 1,2% (в сравнение с 5,5% за предходната година). 12,4% е междуфирмената задлъжнялост при компаниите с годишен оборот над 5 млн. лв. При търговията този процент е 14,9, а при малките компании 10,3.

От представените данни става ясно, че потребителите фирми в България имат едни от най-дългите срокове за изплащане на задължения.

Като цяло българските фирми са оптимистично настроени за следващите 2 години и имат високи очаквания за подобряване на морала по отношение на плащанията спрямо другите държави, показват данните от изследването.

В сравнение с останалите страни, българските фирми са заплашени от средновисок риск от ликвидност . На въпроса: „Случвало ли ви се е някога ликвидността на вашата фирма да е била застрашена поради отписани или просрочени плащания?“ 84% отговарят с „да“, а едва 16% с „не“. При търговията този проблем е най-явен, където 22% са отговорили положително на същия въпрос. В промишлеността такъв проблем са имали 9% от анкетираните.

Докладът показва още, че българските фирми разполагат с най-малко специализирани служители и отдели за събиране на плащанията. EliВ България почти не се прилага вътрешнофирмено управление на вземанията. Само 13% от анкетираните са назначили вътрешни специалисти в тази област. В сравнение с останалите страни България е в дъното на класацията. Въпреки това само около една трета от фирмите (29,18%) търсят подкрепа отвън. За сравнение, в Германия и Белгия 80% от фирмите се доверяват на специализирани доставчици на услуги при събирането на вземания. Българските фирми също така най-рядко наемат външни фирми за това.

Изследването е направено през пролетта на 2011 г. сред 2 200 фирми в десет европейски държави във връзка с местните практики на плащане. То обхваща по 200 компании от Великобритания, Испания, Гърция, Румъния, Русия, Словакия, България, Полша и Белгия и 400 фирми от Германия.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ