Търсенето на Prada намаля в Европа и Китай

Търсенето на Prada намаля в Европа и Китай

Акциите на световноизвестната италианска луксозна модна къща Prada поевтиняха рекордно за последните две години, след като тя предупреди, че търсенето на продуктите й е намаляло в Европа и Китай. Цената на акциите падна с 8%, съобщава Би Би Си.

Prada обяви вчера 627,8 млн. евро печалби за финансовата година, приключила на 31 януари. Тя посочи, че в някои от магазините й продажбите не са се покачили значително през 2014 г. Обяснява очакването за намаляване на печалбите отчасти с вариациите на световната валута. 

„Продължителното засилване на еврото не помага в износа”, коментира в изявление изпълнителният й директор Патрицио Бертели.

Компанията е създадена през 1913 г. и остава най-известна по света с луксозните си чанти. Нейни са марките Miu Miu и Church’s Shoes. През 2011 г. тя успя да събере 2,1 млрд. долара чрез публична продажба на акции на хонконгската стокова борса. Очаква се Prada да бъде само една от няколкото големи луксозни модни къщи, засегнати от намаляването на търсенето на лукс в Европа и в по-важния за тях пазар – Китай. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ