Шефът на Летище Пловдив подаде протестно оставка

Шефът на Летище Пловдив подаде протестно оставка

Шефът на Летище Пловдив подаде протестно оставка

Изпълнителният директор на Летище Пловдив Иван Карнабитов е подал оставка. „Мотивът ми е несъгласие с политиката за финансиране на държавните функции на летище Пловдив”, каза за "Фокус" – Пловдив Карнабитов.

Той поясни, че финансирането на летището идва по две направления. Едното е собствената им търговска дейност, която е подобрена с над 30% за 2014 година. Това са 2 000 000 лева, спрямо 1 500 000 лева за предходната година.

„Другият източник е съгласно ЗГБ (Закона за гражданското въздухоплаване), по който летището получава финансиране чрез ГВА (Гражданска въздухоплавателна администрация) за изпълнение на държавни функции. Това са нетърговски дейности като безопасност на полети, поддръжка на летателно поле, инфраструктура, терминал, електроенергия и т.н. По този показател за 2013 година финансирането за летище Пловдив е намалено с 22%, което в левове са 2 000 000 лева за 2014 година, в сравнение с предходната година, когато парите са били 2 600 000 лева. Освен че е намалена, издръжката се изплаща с много голямо забавяне”, каза Карнабитов.

„До момента сме получили издръжка до месец юли на 2014 година, като към нас са дължими фактури за още пет месеца за миналата години и за януари тази година”, добави той.

Досега това е било компенсирано със собствени резерви и оптимизации. Вчера вече е било невъзможно да се намерят средства за компенсиране и затова на персонала е била е била изплатена част от заплатите, по 200 лева. Отделно от това те са получили аванси за януари и февруари. Остава дължима останалата част от заплатата за януари.

„Въпреки сегашната затруднена ситуация, съдбата на летище Пловдив не е застрашена”, каза Иван Карнабитов. „Ако бъде изплатена дори една от тези фактури, които са им дължими, заплатите на хората могат да бъдат изплатени. Съветът на директорите е изпратил доклад до министъра на транспорта, водят се ежедневни разговори, но до момента няма реакция от министерството на транспорта”,каза още Иван Карнабитов.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ