Ще поиска ли Испания международна помощ?

Ще поиска ли Испания международна помощ?

Ще поиска ли Испания международна помощ?

През последните десетина дни все повече анализатори започнаха да прогнозират, че Испания ще е следващата страна от еврозоната, която ще се нуждае от международна финансова инжекции.

Причината за безпокойството е големият натиск на пазарите върху страната. Според испанските медии Мадрид може да поиска помощ от европейския спасителен фонд с цел инжектирането на 30 млрд. евро в банковия сектор на страната и около 20 млрд. в третата по големина испанска банка „Банкия”.

Друга причина страната да поиска помощ може да се окаже гръцката криза. Ако продължи и премията за риск по 10-годишните испански облигации остане около 500 пункта, Испания най-вероятно ще трябва да се обърне към Европейския фонд за финансова стабилност, коментират анализатори. Друга възможност за Мадрид, е да кандидатства за помощ от Международния валутен фонд. Засега правителството на Мариано Рахой уверява, че страната ще се справи сама с финансовите си проблеми. Вчера премиерът лично заяви, че Испания ще се справи сама.

Изказването на Рахой трябваше да има успокоителен ефект върху пазари, но за съжаление се получи точно обратното. Цените на акциите в Мадрид се понижиха до най-ниското си ниво от девет години. Индексът „Ибекс-35“ на водещите акции е спаднал със 141, 80 или 2,17 % до 6,401.2, най-ниското ниво от 27 май 2003 г.

Днес бяха публикувани и тревожни данни за потреблението, което затвърждава мнението на анализаторите, че кризата в Испания се задълбочава.

През април продажбите на дребно в страната са се свили с 9,8% в сравнение със същия месец на предходната година след 3,8-процентен спад през март

Април е 22-ят пореден месец, през който е регистриран спад на продажбите, коментира „Ройтерс“. Освен това през четвъртия месец на годината продажбите на дребно в Испания са отчели най-голям спад от създаването на статистиката за този показател през 2003 г.

Междувременно испанската централна банка обяви, че страната ще остане в рецесия и през второто тримесечие на 2012 г.

„Наличните индикатори за второто тримесечие все още са малко, но те предвиждат, че активността ще продължи да се свива през този период”, се казва в доклад на банката.

През първото тримесечие на 2012 г. испанската икономика навлезе в рецесия със спад от 0,3 на сто.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ