Британският "Крал на технологиите" беше оправдан по обвинения в измама при сделка за 11 млрд. долара

Британският Крал на технологиите беше оправдан по обвинения в измама при сделка за 11 млрд. долара

Британският "Крал на технологиите" беше оправдан по обвинения в измама при сделка за 11 млрд. долара

Майк Линч, някога смятан за британския крал на технологиите, беше оправдан по обвиненията, че е организирал измама и конспирация, довели до сделка на стойност 11 млрд. долара, която се превърна в скъпоструващ залез  за пионера от Силициевата долина Hewlett Packard, съобщи Associated Press

Присъдите за невинност, произнесени в четвъртък от журито на федералния съд в Сан Франциско, последваха 11-седмичен наказателен процес, в който беше разгледана историята на придобиването на Autonomy от HP през 2011 г. - компания за бизнес софтуер, която Линч основава и след това ръководи като главен изпълнителен директор във Великобритания. Първоначално HP отбеляза покупката като огромен поврат, който да тласне компанията от Пало Алто, Калифорния, по нов обещаващ път, но след това бързо се разочарова под ръководството на тогавашния си главен изпълнителен директор Мег Уитман.

Съдебните заседатели оправдаха Линч по всички 15 обвинения в престъпления, които му бяха повдигнати. Към края на процеса окръжният съдия на САЩ Чарлз Брейър отхвърли обвинението за измама с ценни книжа, включено в делото на Министерството на правосъдието на САЩ срещу него в обвинителен акт от 2018 г. Линч беше изправен пред съда след като екстрадирането му от Обединеното кралство отне години. Последваха още съдебни спорове, преди процесът най-накрая да започне в средата на март.

58-годишният Линч беше на свобода под гаранция от 100 милиона долара. Обвинението в мащабна измама представлява драматичен обрат в съдбата на предприемача, който някога беше определян като британския Бил Гейтс - титла, която изглежда оправда, когато договори продажбата на Autonomy, която му донесе неочаквани приходи от над 800 млн. долара.

Оправдателната присъда оневинява Линч, който години наред упорито отричаше да е извършил нещо нередно. В същото време съдебното решение е още един неуспех за HP, която години наред обвиняваше Линч, че е подвел компанията в сделка, която задълбочи проблемите ѝ и компрометира името и репутацията на компанията, датираща от създаването ѝ през 1939 г. , отбелязва AP
В изявление Линч заяви, че е въодушевен от присъдата и благодари на журито, че е разгледало фактите по сложното дело.

Друг бивш финансов директор на Autonomy, Стивън Чембърлейн, също беше обвинен в измама заедно с Линч по време на сложния съдебен процес. Същото съдебно жури оправда и него.

Прокурорите призоваха над 30 свидетели по време на делото, за да им помогнат да изложат своите аргументи. Линч даде показания в своя защита в продължение на няколко дни миналия месец и понякога говореше директно на съдебните заседатели, докато обясняваше различни британски фрази.

Подобно на собствените си адвокати, Линч твърдеше, че не е извършил нищо нередно, и твърдеше, че Уитман несправедливо е превърнала него и Autonomy в изкупителна жертва за лошото управление и влошаващото се финансово състояние на самата HP.

Уитман, която стана главен изпълнителен директор на HP след неуспешната си кампания за губернатор на Калифорния през 2010 г., в крайна сметка призна загуби в размер на 8,8 млрд. долара от сделката с Autonomy и уволни Линч през 2012 г., като го обвини в подправяне на счетоводството. Под нейно ръководство бяха съкратени хиляди работници, след като състоянието на HP се влоши, и в крайна сметка компанията беше разделена на две, за да отдели операциите ѝ с персонални компютри и принтери от продуктите и услугите, продавани на други предприятия.


Въпреки че Уитман не беше призована да свидетелства, съдебният процес изследва причините за влошаването на състоянието на HP под нейно ръководство. Друг бивш главен изпълнителен директор на HP, Лео Апотекер, договорил сделката с Autonomy, беше призован от федералните прокурори, за да опише предполагаемото неправомерно поведение на Линч.

Първоначално Апотекер разглеждаше Autonomy като ключов елемент от плана си за намаляване на зависимостта на HP от продажбата на персонални компютри и принтери по време на появата на смартфоните. Доказателствата, представени по време на процеса, сочат, че HP вътрешно е оценявала Autonomy на 46 млрд. долара, най-вече заради нейния софтуер, който помага на други предприятия бързо да намират ценна информация, затрупана в електронна поща и други цифрови документи.

Докато федералните прокурори описваха Линч като жесток и подмолен шеф по време на 16-годишното му управление като главен изпълнителен директор на Autonomy, адвокатите му го представяха като прототип на технологичен "нърд", който обича да яде студена пица късно вечер, докато обмисля идеи, които могат да се превърнат в злато.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ