euShipments придобива мажоритарен дял в хърватската логистична компания Pick & Pack

euShipments придобива мажоритарен дял в хърватската логистична компания Pick & Pack

euShipments придобива мажоритарен дял в хърватската логистична компания Pick & Pack

Българският лидер в областта на логистиката за електронна търговия – euShipments, придоби мажоритарен дял в лидера в доставки и логистика в Хърватия – Pick & Pack. Сделката е финализирана в последните дни на 2022 г. и е първо придобиване за българската компания, с което тя бележи важна стъпка в стратегията си за развитие, предвиждаща да консолидира своята регионална база в бързо развиващите се пазари за електронна търговия в региона на Централна и Изтовна Европа.

Ускореното развитие на euShipments е причината за търсеното бързо разширяване на оперативната база на компанията и местата за изпълнение. През 2022 г. организацията удвои капацитета си с нов собствен склад в Будапеща, Унгария, в допълнение към няколко партньорски склада в различни европейски локации и основния си център - в Русе, България.

В момента мрежата на euShipments обхваща над 27 европейски страни и оперира с 12 фулфилмънт центъра на стратегически места в целия континент, като по този начин предлага нови услуги, оптимизирани транзитни времена и цени на eCommerce доставки за Централна Европа. Наградена от Forbes за иновации, компанията също така разработва и работи с усъвършенстван логистичен софтуер, за да предостави първокласни решения на своите международни клиенти.

Хърватският пазар е естествена следваща стъпка в стратегията за развитие на компанията, поради бързия си растеж и стратегическо местоположение в близост до Словения, Унгария, Италия, Австрия. Освен това скорошното приемане на еврото, както и влизането на страната в Шенгенското пространство, се очаква да се открият допълнителни възможности за растеж на логистичния сектор за електронна търговия в Хърватия.

Pick & Pack е един от водещите фулфилмънт оператори в Хърватия, който обслужва ексклузивно индустрията на електронната търговия. През изминалите две години фирмата се разраства успешно чрез придобиване на нови клиенти и предлагане на висококачествена и ефективна услуга.

Компанията се управлява от своя основател Матей Яворек, който е натрупал значителен опит в индустрията на електронната търговия в Хърватия, като предоставя решения, които отговарят на основните предизвикателства при куриерските и фулфилмънт услуги, пред които са изправени онлайн магазините в Хърватия и съседните страни. Очаква се бизнес комбинацията с euShipments да бъде синергична за двете компании и по този начин да им помогне да ускорят растежа си, предлагайки по-добро и по-оптимално обслужване на партньори и крайни клиенти.

Това придобиване бележи важна стъпка от стратегията за разширяване на euShipments в партньорство с фонда за капиталов растеж BlackPeak Capital. По-рано през 2022 г. euShipments привлече инвестиция до 7,5 милиона евро от втория фонд на BlackPeak – BlackPeak Southeast Europe Growth Equity Fund.

„Докато в първите години от развитието на euShipments голяма част от нашите клиенти бяха от Балканския регион – България, Румъния, Гърция, благодарение на развитието на нашата мрежа и инвестициите в международния ни търговски екип и инфраструктура имаме клиенти от цяла Европа. След партньорството ни с BlackPeak Capital беше само въпрос на време да направим първото си придобиване, което вече е факт.“ - коментира съоснователят и изпълнителен директор на euShipments Светлозар Димитров.

„Нашата стратегия за развитие е да се обединим с логистични компании, които вече прилагат подобни подходи и споделят нашите ценности и визия за успех. Придобиването на Pick & Pack е чудесен пример, който ще бъде от полза и за двете компании, но най-важното за нашите клиенти. Споделянето на ресурси и бизнес знания ще подобри качеството и надеждността на нашата услуга, като по този начин ще ни утвърди като правилния логистичен партньор на всеки онлайн търговец, продаващ в Европа“ - добавя другият съосновател на euShipments Лора Димитрова.

„Бил съм собственик на няколко онлайн магазина и знам от първа ръка с какви проблеми се сблъскват хората от този бранш. Поради тази причина създадох логистична компания, за да помагам на другите и да улесня процеса им. Когато се свързах с euShipments, разбрах, че да ставайки част от техния бизнес и използвайки техния опит е най-доброто следващо ниво на развитие за Pick & Pack.“, споделя Матей Яворек, основател на Pick & Pack.

Консултанти по сделката са TPA Croatia като изпълнител на финансови и данъчни проверки, а правните консултации са осигурени от Schoenherr.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Три ревизии са открили големи задължения на „Nexo“ по ДДС в България
Обвиниха компанията на най-богатият човек в Азия в „най-голямата измама в корпоративната история“
Дора Стрезова-Николова, изпълнителен директор на „Кока-Кола България“ и екип
Учебниците от 1 до 12 клас стават безплатни
Тръмп разкритикува Байдън заради танковете за Украйна и призова за прекратяване на войната
На днешната дата, 27 януари. Рождениците днес
Гергана Раковска, председател на Фондация на бизнеса за образованието и на National Board for Certified Counselors (NBCC Bulgaria)
"Всички губят": Струва ли си демонстрирането на висок социален статус