IBM обмисля използването на собствен AI чип в новата си облачна услуга

IBM обмисля използването на собствен AI чип в новата си облачна услуга

International Business Machines (IBM) обмисля използването на чипове с изкуствен интелект, собствена разработка, за да намали разходите за опериране на услуга за облачни изчисления, която направи широко достъпна тази седмица, информира Ройтерс.

"Компанията обмисля използването на чип, наречен Artificial Intelligence Unit, като част от новата си облачна услуга "watsonx", каза в интервю за Ройтерс Мукеш Кхаре, генерален мениджър на IBM Semiconductors. 

IBM се надява да се възползва от бума на генеративните AI технологии, които могат да пишат човешки текст повече от десетилетие след като Watson, първата им голяма AI система, не успя да спечели пазарна популярност.

Една от бариерите, пред които е изправена старата система Watson, бяха високите разходи, с които IBM се надява да се справи този път. Мукеш Кхаре заяви, че използването на собствени чипове може да намали разходите за облачни услуги, тъй като те са много енергийно ефективни.

IBM обяви съществуването на чипа през октомври, но не разкри производителя или как ще се използва.

Мукеш Кхаре обясни, че чипът е произведен от Samsung Electronics, която си партнира с IBM в изследванията на полупроводниците, и че неговата компания обмисля използването му в watsonx.

IBM няма определена дата, когато чипът може да бъде достъпен за използване от облачни клиенти, но Кхаре заяви, че компанията има няколко хиляди прототипа на чипа, които вече работят.

IBM се присъедини към други технологични гиганти като Google на Alphabet и Amazon.com в проектирането на свои собствени AI чипове.

Но Кхаре казва, че IBM не се опитва да проектира директен заместител на полупроводниците от Nvidia, чиито чипове са водещи на пазара при обучение на AI системи с огромни количества данни.

Вместо това, чипът на IBM има за цел да бъде рентабилен при това, което хората от AI индустрията наричат умозаключение, което е процес на поставяне на вече обучена AI система за използване при вземане на решения в реалния свят.

"В момента не искаме да се насочваме към обучение. Обучението е различен звяр по отношение на изчисленията. Искаме да отидем там, където можем да окажем най-голямо въздействие", допълва Мукеш Кхаре. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ