От Могилово до Нова Зеландия

От Могилово до Нова Зеландия

От Могилово до Нова Зеландия

Светът е в постоянно движение. Разкриват се нови хоризонти, раждат се нови мечти, градят се нови планове. Така е и във винопроизводството, така е и в Мидалидаре. Тук хората не спират да мечтаят, да преследват упорито целите си и да се развиват, водени от нестихваща страст към виното. Историята на Мидалидаре е история на действието, коeто превръща мечтите в реалност.

Нашата мечта ни отведе на другия край на света, в едно вълшебно място с прекрасна природа и изключителни вина – Нова Зеландия. Идеята да създаваме вино в чужбина се роди от желанието ни да опитаме нещо различно и предизвикателно, да усъвършенстваме уменията си, да придобием нови знания.

Нова Зеландия е логичен избор за Мидалидаре по ред причини. През годините целият екип от винари е работил в Нова Зеландия и сме пренесли голяма част от опита си и в България. Имаме добри познания за региона, тероара и спецификите на винопроизводството там, както и много контакти и приятели. Голямо предизвикателство е провеждането на две кампании годишно, тъй като гроздоберът в Нова Зеландия започва с българската пролет. Макар и на другия край на света, открихме много сходства с тероара на Могилово, вдъхновяваща природа и разкошни лозя. Пристрастията ни към Совиньон Блан отвеждат право към Марлборо – световно призната област в производството на този сорт. Винопроизводството в България все още трудно пробива път към меджународните пазари и вино от Нова Зеландия, произведено от български винари не само би обогатило портфолиото ни, но ще спомогне за международното популяризиране и разпознаваемост  както на Мидалидаре, така и на българското вино като цяло. И не на последно място, винопроизводството там е известно не само с изключително качество и професионална работа, но и с непрестанни иновации, разчупване на традициите и постоянно усъвършенстване на лозарските и винарските практики. Това знание е много ценно за нас, както и възможността да обменим опит с винарите от Нова Зеландия.

Както всички нови проекти, пристъпихме към този след внимателно планиране, обмисляне на детайлите и старателна подготовка. Избрахме Совиньон Блан и Пино Ноар – най-доброто, което Нова Зеландия може да предложи. Разбира се, най-качественото грозде идва от най-добрите региони – Марлборо (Marlborough) и Централно Отаго (Central Otago). Положихме основите на проекта със създаването на Мидалидаре Нова Зеландия и дългосрочно наемане на лозя в двете области. Лозарството е ориентирано към минимална намеса и изразяване на сортовите характеристики. Винопроизводството е синергия от новозеландските практики и философията на Мидалидаре. Вината се произвеждат от винарския екип на Мидалидаре в споделен капацитет от винарната Алън Скот (Allan Scott) и се бутилират в база с най-висок клас оборудване. 

Централната част на Марлборо е заключена между две големи реки - Уайрау и Ауатери. Там, в сърцето на Южните долини, се намира долината Уайхопай (Waihopai Valley) и лозовият масив Крейглокарт (Craiglochart) – домът на Midalidare New Zealand Marlborough Sauvignon Blanc. Лозовият масив Крейглокарт е разположен по протежението на глетчерната река Уайхопай. Уникалният микроклимат, резултат от влиянието на реката и хълмистият релеф, надморската височина, големите температурни амплитуди и специфичният почвен състав формират изключителен тероар за Совиньон Блан и обуславят изразени сортови аромати във виното. Лозите са засадени на терасирано плато по поречието на реката. Почвите са с вулканичен произход, песъкливи, средно до силно каменисти и с висока водопропускливост. Големите температурни амплитуди, макар и предпоставка за пролетно измръзване, осигуряват оптимално съдържание на киселини в гроздето.

Представяме Midalidare New Zealand Marlborough Sauvignon Blanc: вино с пищни аромати на лайм, касис и морски бриз. Вкусовият аромат на цитрусови плодове и маракуя се подлсилва от солена свежест. В устата е плътно, отлично балансирано, с възхитително дълъг финал.

Проектът Мидалидаре Нова Зеландия е все още в началото си. С нетърпение очакваме съзряването на Midalidare New Zealand Central Otago “Te Kano” Pinot Noir и развитието на нашите задгранични планове. В Мидалидаре не се страхуваме от предизвикателства и работим упорито, целенасочено и последователно, за да осъществим докрай и тази своя мечта.

Материалът е публикуван в бр.11/23 на сп. "Мениджър", който ще откриете в дистрибуторската мрежа, както и в дигиталното приложение ZinZin.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ