Руски производител на алуминий завежда дело срещу Rio Tinto

Руски производител на алуминий завежда дело срещу Rio Tinto

Руски производител на алуминий завежда дело срещу Rio Tinto

Руският производител на алуминий "Русал" заведе дело срещу минния гигант Rio Tinto в опит да си върне достъпа до своя 20-процентен дял от алуминиевия оксид, произведен в рафинерия в Куинсланд, Австралия, в която двете компании имат съвместно участие, предаде Ройтерс.

Делото оспорва отговора на Австралия на руската инвазия в Украйна, която включва налагането на широкообхватни санкции срещу руски фирми и олигарси, намиращи се в близки връзки с руския президент Владимир Путин.

Rio Tinto се намеси, за да поеме едноличен контрол над съвместното предприятие Queensland Alumina през април, като отстрани от проекта "Русал" и прекрати достъпа му до произведения в рафинерията алуминиев оксид, съединението, от което се извлича алуминий. Rio Tinto притежава 80 на сто от рафинерията, а "Русал" - останалите 20.

Австралийското звено на "Русал" - Alumina and Bauxite Company заяви в жалба пред австралийския федерален съд, че обстоятелства, налагащи Rio Tinto да поеме контрола над съвместното дружество, не съществуват и представляват нарушение на задълженията, според съдебните документи, внесени пред австралийската институция, и прегледани от Ройтерс.

Руската компания не беше пряко обект на австралийски санкции, но действията на Rio Tinto бяха предизвикани от санкции срещу олигарсите Олег Дерипаска и Виктор Векселберг, които притежават дялове в "Русал" от съответно 25,6 на сто и 8 на сто. Австралия забрани износа на алуминий и алуминиеви руди, включително боксити, за Русия през март. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ