S&P: Европа започва да се стабилизира

S&P: Европа започва да се стабилизира

S&P: Европа започва да се стабилизира

Международната рейтингова агенция Standard and Poor's заяви, че е възможно Европа да започне да се стабилизира от дълговата криза благодарение на сключеното в края на юни споразумение в Еврозоната, предаде „Франс прес“.

„Това споразумение може да започне да стабилизира Еврозоната и да сложи край на загубата на платежоспособност на държавите", посочва агенцията в изявление, като същевременно добавя, че не обмисля да преразглежда кредитните оценки на европейските страни в близко време.

На срещата на върха на 29 чни в Брюксел бе одобрен пакт за незабавен растеж с фонд  около 120 млрд. евро. Планът, предложен от Германия, Франция, Италия и Испания, предвижда пакет от мерки, които да увеличат производството и да създадат работни места. Пактът ще пренасочи неизразходваните средства на ЕС към най-нуждаещите се страни и към хазната на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) чрез повишаване на капиталовата й база с 10 млрд. евро.  ЕИБ заяви, че капиталовите инжекции ще дадат възможност за набиране на средства чрез пазарите, за да инвестира 60 млрд. евро в иновации, малки и средни предприятия и инфраструктурни проекти.

Освен това лидерите на ЕС се споразумяха да създадат съвместен банков надзорен орган за Еврозоната, както и да използват фонда за спасяване й за директно подпомагане на нуждаещи се банки без това да се добавя към държавния дълг.

„Смятаме, че разширяването на политическия отговор на кризата е стъпка в правилната посока", заявява агенцията. Тя все пак отбелязва, че над прилагането на тези мерки все още тегнат значителни рискове. "Не ни се струва напълно сигурно, че лидерите ще са в  състояние да изградят нещо благодарение на това споразумение", посочва рейтинговата агенция, като уточнява, че ще коментира положението в Eврозоната утре.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ