Спадът в европейския имотен сектор отслабва, наемите поскъпват

Спадът в европейския имотен сектор отслабва, наемите поскъпват

Спадът в европейския имотен сектор отслабва, наемите поскъпват

След почти две години на понижение на оценките, спадът в секторът на търговските имоти в Европа изглежда отслабва, пише Блумбърг.

Оценките са се понижили само с 0,5% през трите месеца до март, което е значително по-бавен темп на спад в сравнение с регистрираните през последното тримесечие на миналата година 3,4%, показват данни, събрани от Altus Group. Въпреки че това представлява седмото поредно тримесечие на свиващи се стойности, скромното намаление е най-доброто представяне в сектора от юни 2022 г., спред данните на Altus.

Оценките на имотите бяха засегнати от по-високите лихвени проценти, тъй като купувачите изискват по-добра възвръщаемост на фона на по-високите доходи от нискорисков държавен дълг. Част от това въздействие беше компенсирано от поскъпващите наеми, но несигурността относно графика на намаляване на лихвените проценти удължи спада, който започна след нахлуването на Русия в Украйна в началото на 2022 г.

„Нивото на спад на стойността намаля значително във всички сектори на пазара“, пише в доклад Фил Тили, ръководител на анализите на ефективността на Altus. „Пазарът може да бъде разделен на два лагера, като спадът на индустриалната и жилищната стойност отслабва най-много, докато стойностите в сектора на ритейл и при офисите продължават да се понижават повече от средното“, добавя той.

Складовете регистрираха най-доброто представяне при паричния поток през тримесечието, записвайки 1,4% увеличение. За разлика от това анемичният ръст на паричните потоци за офис и ритейл имотите означава спад на стойностите съответно с 0,8% и 1,1%.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ