Суверенният фонд на Норвегия ще гласува против пакета от 56 млрд. долара на Мъск за Tesla

Суверенният фонд на Норвегия ще гласува против пакета от 56 млрд. долара на Мъск за Tesla

Суверенният фонд на Норвегия ще гласува против пакета от 56 млрд. долара на Мъск за Tesla

Суверенният фонд на Норвегия с капитал от 1,7 трилиона долара заяви в събота, че ще гласува против ратифицирането на пакета от 56 милиарда долара за заплащане на главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, който ще бъде гласуван от акционерите следващата седмица, след като съдия от Делауеър го обяви за невалиден по-рано тази година, предава Ройтерс.

Фондът е осмият по големина акционер на Tesla според данни на LSEG.

Заплатата на Мъск, най-голямата за главен изпълнителен директор в корпоративна Америка, беше одобрена през 2018 г., но беше анулирана от съдия по-рано тази година, който заяви, че сумата е несправедлива за акционерите, наричайки я „непостижима“.

Фондът заяви, че оценява „значителната стойност, генерирана под ръководството на г-н Мъск след датата на отпускане на възнаграждението през 2018 г.“.

Въпреки това „продължаваме да сме загрижени за общия размер на възнаграждението… разводняването и липсата на смекчаване на риска, свързан с ключови лица“, заяви Norges Bank Investment Management (NBIM), оператор на фонда.

През 2018 г. фондът е гласувал против пакета.

„Ще продължим да търсим конструктивен диалог с Tesla по тази и други теми“, добавиха от NBIM.

Фондът, който държи 0,98% дял на стойност 7,7 млрд. долара, е критикувал прекомерното заплащане на изпълнителните директори.

Миналата година той гласува против повече от половината пакети за възнаграждения на изпълнителните директори в САЩ, надхвърлящи 20 млн. долара, като предупреди, че те не съответстват на дългосрочното създаване на стойност за акционерите.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ