Банките преведоха вноските си за гарантиране на влоговете

Банките преведоха вноските си за гарантиране на влоговете

Банките преведоха вноските си за гарантиране на влоговете

Всички банки са превели в срок изискваните по закон годишни премийни вноски във Фонда за гарантиране на влоговете.

Според разпоредбите на Закона за гарантиране на влоговете, банките, членуващи във Фонда са длъжни до 31 март на текущата година да преведат вноски в размер на 0.5 на сто от общия размер на влоговата база за предходната година, определена на среднодневна основа. Към тази дата общо са внесени 195.1 млн. лв., с които средствата във Фонда вече възлизат на 1302.9 млн. лв.

От вноски са освободени само банките от ЕС/ЕИП, както и клонове на банки от трети страни, в които влоговете са гарантирани от системата в страната по седалището на банката при равностоен размер и обхват на покритие. Сред тях са Алфа банк – клон България, БНП Париба С.А. – клон София, ИНГ Банк Н.В. – клон София и Регионална инвестиционна банка – клон България, уточняват от Фонда за гарантиране на влоговете.

Натрупаните във фонда средства са предназначени за изплащане на гарантирания размер на влоговете на граждани и фирми в случай на банков фалит. Понастоящем размерът на гаранцията по влоговете е 196 000 лв. на едно лице в една банка, като са гарантирани влоговете както в левове, така и в чуждестранна валута,

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ