Бившият шеф на ДКЕВР: Системен проблем в отчитането е вдигнало сметките за ток

Бившият шеф на ДКЕВР: Системен проблем в отчитането е вдигнало сметките за ток

Бившият шеф на ДКЕВР: Системен проблем в отчитането е вдигнало сметките за ток

Драстичното увеличение на последните сметки за ток се дължи на системен проблем в самото отчитане, заяви пред БНР бившият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

„Причините трябва да се търсят в начина, по който се формират тези сметки. Тъй като аз съм убеден, че повечето електромери са наред, няма проблем с напрежението, каквито неща излезнаха като възможни причини. Но трябва да се търси причината в самото отчитане и то за цели периоди. Защото такъв ефект на увеличаване на сметката в края на годината има когато се отчита например на големи периоди. А не се отчита всеки месец коректно. По този начин се получава едно натрупване, което излиза в края на годината като увеличение на сметките”, каза Семерджиев.

Електроразпределителните дружества не са причината за поскъпването на тока, смята доскорошният председател на Комисията за енергийно и водно регулиране. „За последните 3 години техният принос, така да се каже, в крайната цена е нищожен”, каза Семерджиев.

По-рано тази седмица и енергийният експерт Огнян Винаров заяви, че има явна грешка при надписаните сметки за ток и топлоенергия, за която са уведомени представители на всички парламентарни групи и правителството, и тя може да бъде поправена.

„Българската търговско-промишлена палата е задавала въпрос: „Къде отидоха тези 11,1% намаление, договорени с Газпром?" за периода 1 април - 31 декември. Никой не ни отговаря, нито ДКЕВР, нито министърът. Министърът ги остойности и каза, че това са 150 млн. долара и до края на годината ще бъдат компенсирани. Министър-председателят и министърът обявиха, че 20 - 22% намаление в цената на природния газ ще бъдат нови 300 млн. долара. Това не се случи. Къде отидоха тези пари? С решението от 21 декември ДКЕВР намалява цената на топлинната и електрическата енергия и от всички ТЕЦ-ове в България. Обаче цената на топлинната енергия се отразява към крайните потребители, а разликата, намалената цена, остава в тях", заяви експертът.

Винаров нарече това „брутална кражба" и заяви, че по казуса са уведомени представители на всички групи и е подготвено писмо до премиера.

„Трябва веднага ДКЕВР да се събере и да си поправи грешката. Това е явна техническа грешка. Има го в наредбата и в правилата. Има го и в съдебната практика, когато един съдия може, като си види грешката в решението, сам да си я поправи", допълни Винаров.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ