България

Политика

|

Общество

|

България избрана за старт на международен велопоход срещу трафика на хора

България избрана за старт на международен велопоход срещу трафика на хора

България беше избрана за старта на FREEDOM CHALLENGE – международен велопоход, чиято кауза е да заостри общественото внимание върху проблема с трафика на хора на европейско ниво. Участниците в проекта, организиран от международната неправителствена организация „Кампания А21“ ще прекосят 9 страни за 11 дни по един от най-трудните колоездачни маршрути в Европа. Крайната точка на предизвикателството е Лондон, а страните, през които ще преминат колоездачите са Сърбия, Унгария, Словакия, Австрия, Германия, Белгия, Франция и Великобритания.

Те ще трябва да изминават минимум по 100 км. Маршрутът на тура минава и през един от най-високите планински проходи в Европа – Гросглокнер, най-високата планина в Австрия. Там ще се налужи участниците да карат 48 км по изключително стръмен алпийски път и да се изкачат на надморска височина 2504 м.

Международният екип колоездачи, който ще измине разстоянието от България до Великобритания, ще тръгне от София в 10.00 часа, в неделя, 6 октомври 2013 г., от площад Александър I Батенберг. Очаква се към тях да се присъединят няколко хиляди български велосипедисти, които да ги придружат в символично велошествие в центъра на София.  Поканени са малки и големи колоездачи да се присъединят към екипа на тура и да карат заедно с тях от площад Батенберг до специално изградената сцена в Южния парк, където  ще бъдат изпратени участниците в похода. По-напредналите български велосипедисти ще могат да ги придружат чак до границата със Сърбия, до която е осигурен и полицейски ескорт.

Българският старт на инициативата се организира с ключовото партньорство на Националната комисия за борба с трафика на хора и генералното спонсорство на Аурубис България.

Основният екип на FREEDOM CHALLENGE се състои от 10 души, по-голямата част от които нямат професионален опит в колоезденето. Средната им възраст е 32 години, а професиите им варират от бизнес администратори до певци. Само двама души от екипа са бивши професионални колоездачи. В екипа има и две дами – едната е медицинска сестра от Париж, а другата – професионален готвач в луксозен ресторант в Лондон.

За да могат да се справят с предизвикателствата на маршрута, всички участници са преминали през изключително интензивен шестмесечен тренировъчен процес.

Всички желаещи да се включат в шествието в София, могат да заявят участие на специално създадената Фейсбук страницата на събитието - https://on.fb.me/1asXFFU

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ