България избрана за старт на международен велопоход срещу трафика на хора

България избрана за старт на международен велопоход срещу трафика на хора

България избрана за старт на международен велопоход срещу трафика на хора

България беше избрана за старта на FREEDOM CHALLENGE – международен велопоход, чиято кауза е да заостри общественото внимание върху проблема с трафика на хора на европейско ниво. Участниците в проекта, организиран от международната неправителствена организация „Кампания А21“ ще прекосят 9 страни за 11 дни по един от най-трудните колоездачни маршрути в Европа. Крайната точка на предизвикателството е Лондон, а страните, през които ще преминат колоездачите са Сърбия, Унгария, Словакия, Австрия, Германия, Белгия, Франция и Великобритания.

Те ще трябва да изминават минимум по 100 км. Маршрутът на тура минава и през един от най-високите планински проходи в Европа – Гросглокнер, най-високата планина в Австрия. Там ще се налужи участниците да карат 48 км по изключително стръмен алпийски път и да се изкачат на надморска височина 2504 м.

Международният екип колоездачи, който ще измине разстоянието от България до Великобритания, ще тръгне от София в 10.00 часа, в неделя, 6 октомври 2013 г., от площад Александър I Батенберг. Очаква се към тях да се присъединят няколко хиляди български велосипедисти, които да ги придружат в символично велошествие в центъра на София.  Поканени са малки и големи колоездачи да се присъединят към екипа на тура и да карат заедно с тях от площад Батенберг до специално изградената сцена в Южния парк, където  ще бъдат изпратени участниците в похода. По-напредналите български велосипедисти ще могат да ги придружат чак до границата със Сърбия, до която е осигурен и полицейски ескорт.

Българският старт на инициативата се организира с ключовото партньорство на Националната комисия за борба с трафика на хора и генералното спонсорство на Аурубис България.

Основният екип на FREEDOM CHALLENGE се състои от 10 души, по-голямата част от които нямат професионален опит в колоезденето. Средната им възраст е 32 години, а професиите им варират от бизнес администратори до певци. Само двама души от екипа са бивши професионални колоездачи. В екипа има и две дами – едната е медицинска сестра от Париж, а другата – професионален готвач в луксозен ресторант в Лондон.

За да могат да се справят с предизвикателствата на маршрута, всички участници са преминали през изключително интензивен шестмесечен тренировъчен процес.

Всички желаещи да се включат в шествието в София, могат да заявят участие на специално създадената Фейсбук страницата на събитието - https://on.fb.me/1asXFFU

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ