България

Политика

|

Общество

|

България изостава в класацията за конкурентоспособност

България изостава в класацията за конкурентоспособност

Експертите на Световния икономически форум (СИФ) в Давос представиха тазгодишния си доклад за глобалната конкурентоспособност (The Global Competitiveness Report 2011-2012). Данните класират 142 икономики в света. В него България заема 74. позиция, отстъпвайки с три позиции от 71. място през миналата година, съобщи Центъра за икономическо развитие.

Причината за намалената конкурентоспособност на страната екипът на СИФ обяснява с влошаването на ефективността на стоковите пазари, технологичната готовност, степента на развитие на бизнеса, инфраструктурата и иновативността. Същевременно е отчетено подобрение при институциите, финансовите пазари, ефективността на пазара на труда, образованието и квалификацията.

И тази година най-конкурентноспособната държава в света е Швейцария, отбелязва BBC. След нея се нареждат Сингапур, Швеция и Финландия, която отчита скок от миналогодишното 7. място до четвъртото място. САЩ отстъпват от 4. позиция и се нареждат на 5. място, което е една от основните новини днес в световните новинарски издания за икономика. От форума заявиха, че по-ниската оценка за Щатите се обяснява с икономическите проблеми на страната, спадът на доверието в политиците й и неспособността на правителството да се справи с този спад. В първата десетка са класирани още Германия (6. място), Нидерландия (7.), Дания (8.), Япония (9.) и Великобритания (10.).

Заради икономическата криза през тази година някои от държавите в ЕС отстъпват значително в оценката на конкурентоспособността си, отбелязват експертите. Румъния например се нарежда с 10 позиции надолу в класирането до 77. място през 2011 г. Освен това Гърция очаквано бележи изключителен спад в оценката си, като се срива до 90. място в класирането. В Централна и Източна Европа по традиция сред членките на ЕС най-добре се представя Естония, която задържа 33. позиция, следвана от Чехия – 38. Словения отстъпва сериозно от 45. на 57. място.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ