Викат Цветлин Йовчев в парламента заради сигнали за натиск над протестиращи

Викат Цветлин Йовчев в парламента заради сигнали за натиск над протестиращи

Викат Цветлин Йовчев в парламента заради сигнали за натиск над протестиращи

Участници в антиправителствените протести от Благоевградско са получили призовки да се явят в полицията днес. Вчера те са били проверявани на два пъти, докато се връщали с автобус от протеста в София. Това съобщи за БНР Илия Сивиков от Гражданската инициатива за обществен транспорт, който е бил сред проверяваните в автобуса.

"Хората не ни искат документи и проверки, когато напускаме границите, а те не знам защо ни правят тези засади. Не сме направили нищо лошо. Протестираме нормално. Спряха ни край Перник и Благоевград. Проверка на документи. Записаха ни имената. Мисля, че това е някакъв терор ли, как да го кажа, отнемане на гражданските права, според мен", обясни той.

По повод явяването в полицията Илия Сивиков заяви, че ги викат за свидетели, но не знаят за какво.

Вчера пред парламента полицаи проверяваха документи на протестиращи и биха младеж, разказаха свидетели. Той бил задържан, след като не изпълнил полицейско разпореждане и използвал съпротива. При задържането му не е използвана сила, увериха от полицията.

Сигналът стана повод депутати от ГЕРБ да поискат спешно да бъде извикан в парламента, където днес текат дебатите по актуализацията на бюджета министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Той трябва да даде обяснения за случаи от последните дни на оказван полицейски натиск, посочи от парламентарната трибуни Даниела Савеклиева от ГЕРБ. Тя огласи случая с автобуса с протестиращи, като заяви, че е бил спиран на път за София от КАТ и ДАИ няколко пъти без причина. В него пътували хора, които искали да се включат както в протеста срещу кабинета, така и в контрапротеста.

След това аа автобуса не било позволено да остане на паркинга пред националния стадион "Васил Левски", а на шофьора е съставен акт.

На връщане хората са спрени край Перник и са стояли там над два часа, отново без обяснение.

 След това автобусът е спрян от 15 полицаи край Благоевград, иззети са документите за самоличност на пътниците, след това са извикани в полицейските управления и са им връчени призовки. 

В кулоарите на парламента Димитър Петров от ГЕРБ пък разкри, че днес са били извикани на разпит всички журналисти от Бургас, взели участие в направената от ГЕРБ проверка на участък от АМ "Тракия". Журналистите са били привикани по устна заповед на Цветлин Йовчев, твърди депутатът от ГЕРБ.

Привикан е бил и кметът на Поморие Иван Алексиев, на когото бил "хвърлен бял лист", за да пише показания по проверката, добави Петров.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ