Внимание! SMS измамите зачестяват

Внимание! SMS измамите зачестяват

Внимание! SMS измамите зачестяват

Все повече жертви попадат в капана на най-новата телефонна измама, която кара хората да звънят в чужбина. Потърпевшите получават SMS, гласящ: „Спешно! Обади ми се!”. Измамата може да струва на потърпевшите голяма сума пари, предупреди в ефира на Нова телевизия председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков.

Той обясни, че един от последните случаи е със служители на цяла фирма, които получават в рамките на няколко часа SMS-и от Босна и Херцеговина.

„Относно този случай сме информирали специализираните органи, включително и прокуратурата, защото ние нямаме такива възможности”, обясни Божков.

„Най-вероятно отнякъде изтича база данни”, смята той.

„Печалбата идва от това, че когато се обадите, се говори на чужд език, който не разбирате. Обикновено това е запис, който препраща към пожелание да играете в някаква ТВ игра или нещо друго. Докато вие разберете за какво става въпрос, минават поне 3-4 минути”, обясни Божков.

По думите му българските оператори не печелят от това и не трябва да бъдат подозирани, че участват в схемата за измама.

„Ако този телефонен разговор се осъществи, операторът взима част от сумата, но обикновено има друг оператор, който трансмитира разговора. Подобен разговор може да ни коства стотици левове", коментира председателят на КРС.

„Бяха ни известни около 7-8 номера, за които предупредихме операторите и те ги блокираха. Предупредихме и съответните регулатори в дадените държави да предприемат действия и да проследят по тяхна линия за какво става въпрос”, обясни Веселин Божков.

От МВР многократно посъветваха хората да не отговарят на подобен тип съобщения, тъй като пращането на SMS или опит номерът да бъде избран,  дори без да се провежда разговор, може да доведе до начисляване на висока сума на сметката на българския абонат.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ