Девети ден на протест срещу правителството събра хиляди хора

Девети ден на протест срещу правителството събра хиляди хора

Девети ден на протест срещу правителството събра хиляди хора

За девети пореден ден хиляди хора в София и страната излязоха на протест срещу кабинета „Орешарски”.

В столицата протестиращите скандираха традиционния си призив от последните дни - „Оставка!”. Полицаите, охраняващи снощната мирна демонстрация от протеста ДАНСwithme, спонтанно организиран във Facebook на 14 юни, след избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, носиха светлоотразителни жилетки с надпис „Антиконфликт”. Целта им бе да покажат желанието си за диалог с гражданите и овладяване на напрежението при провеждането на масовите шествия, посочва „Дарик”.

Тъпани съпровождаха движението от хора, събрало се пред Министерски съвет (МС) по жълтите павета. Един човек е бил задържан за рутинна проверка пред сградата на МС, информират от полицията. Развяваха се български знамена, както и това на Европейския съюз. Движението на протестиращите бе спокойно и безпроблемно, традиционно изпълнено с деца, кучета, велосипедисти, младежи и хора на възрастта на родителите им с шапки с българския трибагреник и свирки. От СДВР не се ангажират колко точно е броят на включилите се.

Шествието премина по познатия си маршрут - от МС към парламента и през Орлов мост до НДК. При Моста на влюбените движението се раздели в посоки - към бул. „Витоша” и по заобиколен маршрут. Част от хората пристигнаха пред централата на социалистите в центъра на София, на улица „Позитано”, където скандираха „Долу БСП!”.

Деветият пореден ден на протеста ДАНСwithme бе подкрепен и от Варна, Пловдив, Благоевград, Хасково. В морската столица около 200 души се събраха пред сградата на общината. Сред тях е била и майката на тризнаци Петина Найденова. Сред издигнатите плакати е имало надписи „Клептократи, прочетете Оруел”, „Различен свят не се гради от безразлични хора”, „ГЕРБ, БСП, ДПС, „Атака” - в батака”, „Орешарски! Дим да те няма!”.

В Пловдив протестиращите са били значително повече – 2500 души. Сборният им пункт е бил пред сградата на общината, след което са преминали по главната улица на града.

В Хасково са участвали около 20 души. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ