Депутатска агитка издигна лозунги срещу Плевнелиев в парламента

Депутатска агитка издигна лозунги срещу Плевнелиев в парламента

Депутатска агитка издигна лозунги срещу Плевнелиев в парламента

Оредяващата парламентарна група на "Атака" и нейният лидер Волен Сидеров не пропуснаха възможността да напомнят за себе си в типичния си скандален стил на поведение. Повече от половин час вече те стоят прави пред депутатските си банки в парламента и държат лозунги, на които пише "Росен Плевнелиев избран с измама", докато новият президент на страната държи първата си официална политическа реч. Преди това той и вицепрезидентът Маргарита Попова положиха клетва.

Церемонията по встъпването в длъжност на новата президентска двойка започна точно в 10 ч. Двамата се заклеха пред конституцията на България, че във всичките си действия ще се водят от интересите на държавата. В залата са президентът Георги Първанов, а също бившите президенти Желю Желев и Петър Стоянов, министър-председателят Бойко Борисов, министри, членовете на Конституционния съд, представители на дипломатическия корпус и на държавни институции

Негово Светейшество българският патриарх Максим също уважи церемонията и даде благословията си на новите управници. .

"Уважаеми господа президенти Желев, Стоянов, Първанов, вие работихте за успешния преход на България към България. Вие се стремяхте да утвърдите авторитета на институцията в страната и по света и аз ви благодаря за това. Да си президент на Република България не е въпрос единствено на пост, това е кауза", каза новият президент в първото си слово на този пост.

"Знам, че за мен ще съдят не по думите, а по делата. Не очаквам всички да ме обичат и да ме харесват, но държа да бъда компетентен и да си свърша добре работата", заяви Плевнелиев.

Той обеща, че ще отстоява надпартийността на институцията и няма да забравя поетите ангажименти. „Няма да участвам в политически интриги, няма да разделям и няма да преча“, заяви новоизбраният президент.

Плевнелиев посочи, че един от основните му приоритети през следващите пет години ще бъде подкрепата на гражданското общество.

„Обществените съвети към президента няма да функционират като кабинет в сянка. Активен, прозрачен диалог и генериране на решения - това е целта на съветите към Президентството. Заседанията на съветите, с изключение на тези, които са свързани с националната сигурност, ще се предават пряко в интернет“, заяви той.

Във встъпителната си реч, новоизбрания президент обърна внимание и на икономическото положение на страната като подчерта, че няма пряк път към богатството.

„Богатството се изработва, пенсиите и доходите - също. Политиците не създават пари, създава ги икономиката, за да я подпомогнем, трябва да създадем среда. Това, че имаме нисък дълг, не означава, че имаме силна икономика. Налагането на строга бюджетна дисциплина е трудна задача и аз благодаря на правителството. Благодарение на усилията на няколко правителства, България стана символ на фискална дисциплина и ред и единствената държава в ЕС с повишен рейтинг по време на криза. Има стабилност, сега трябва да говорим за растеж и заетост; в основата са инвестиции, износ, потребление“, посочи Плевнелиев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ