Езерото в Южния Парк отново оживя

Езерото в Южния Парк отново оживя

Една от емблемите на Южния парк в столицата - голямото езеро отново оживя, след като предсрочно приключи реконструкцията на парка откъм входа от ул. "Нишава". Кметът на София Йорданка Фандъкова присъства на тържествения водосвет за подобрената част на един от най-любимите паркове на софиянци.

На събитието присъстваха и главния проектант на Южен парк арх. Магда Карлова, заместник-кметовете на София Мария Бояджийска и Любомир Христов.

„Това е комплексен проект с цялостна реконструкция на езерото, подхода на парка, изграждане на главен канализационен колектор и изцяло нов булевард „Петко Тодоров”, каза Фандъкова.

Освен възстановяването на езерото, пресъхнало от години след трагедията с 3-годишния Пепи Терзийски, открит мъртъв във водите му, в района около него е изцяло обновена настилката, ремонтирана е цветната изложба, изградена е поливна система, засадени са 70 000 цветя, а на бул. „Петко Тодоров” - 24 брези.

Обновени са местата за почивка в парка и е извършен ремонт на чешмичката. Осигурено е и видеонаблюдение.

 

 

 

 

 

 

 

 

Строително-ремонтните работи започнаха в началото на месец април и приключиха в края на юни. Основният ремонт на подхода откъм ул.”Нишава” и езерото е осигурен със средства от бюджета на Столична община чрез общинския приватизационен фонд в размер на 800 000 лева.

Покрай парка е изграден наново бул. „Петко Тодоров” с дължина над 1 км. Реконструкцията на булеварда на стойност 1,2 млн. лева също е осигурена от бюджета на Столична община.

Преди да бъде направена реконструкцията на бул. „Петко Тодоров” под него е изграден участък от Десен перловски канализационен колектор с дължина 998 м. Той се финансира от програма ИСПА като част от проекта Интегриран воден сектор на град София.

Кметът съобщи също, че предстои да започне и реконструкция на подхода на Южен парк откъм ул.”Бяла черква”. Предстои реконструкция и на обществената тоалетна и подмяна на пейките в парка.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ