"ЕурАктив": Румъния и България ще се провалят в съдебните си реформи

ЕурАктив: Румъния и България ще се провалят в съдебните си реформи

Атаки срещу демокрацията и правото на закона в Румъния, България и Унгария предизвикват загриженост в Брюксел. Европа се озовава в кошмарна ситуация: с разширяването на ЕС на изток, което би трябвало да засили демокрацията, правото на закона и гражданското общество в страни от бившия Варшавския договор, изглежда точно тези цели се оказват неизпълнени на все повече места.

България и Румъния ще се провалят на един от най-големите тестове след присъединяването си към ЕС през 2007 г., с предстоящото публикуване на съдбоносните доклади за напредъка на двете страни в реформите в съдебната система, пише информационният сайт на ЕС „ЕурАктив”.

Румъния е изправена пред безпрецедентна критика заради предполагаемите опити от новото правителство на страната да сложи контрол върху демократичните баланси.

На България същевременно се гледа като на страната, в която практиките на организираната престъпност са приемани като нормален начин за правене на бизнес от официални представители на най-високо ниво, пише изданието.

Най-скорошните събития в България и Румъния показват тревожен модел: партиите в тези страни прокарват идеята, че политиката е екстремна игра, при която печалбата или загубата на играещия трябва да бъде балансирана от печалбата или загубата на другите участници. Веднага, след като дойдат на власт или сформират коалиция, те вземат всички постове в най-кратък срок от време – от председател на Конституционния съд, до ръководители на националните статистически служби. И се опитват да циментират тази хватка на властта колкото се може по-дълго, коментира ситуацията "Ди Пресе". 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ