Изписаха в добро здраве малтретираната от акушерка Никол

Изписаха в добро здраве малтретираната от акушерка Никол

След 25 дни интензивно лечение и специализирано наблюдение, малката Никол, която бе пребита от акушерка още в родилното отделение, бе изписана в добро здраве от болница "Токуда". Бебето бе настанено там с тежка черепно-мозъчна травма, получена, както стана ясно впоследствие от продължило няколко часа малтретиране с юмруци по главата. Видеозапис показа как акушерката Емилия Ковачева бие новороденото, защото плачело повече от другите бебета и я изнервяло.

Малката Никол вече е в нормални граници на физическо развитие, като е наддала 750 грама по времето на лечението й. Направените нови изследвания показват, че нараняванията не са оставили трайни последствия. 

"Искрено се надявам да не се налага полагането на допълнителна специализирана грижа, но ние ще бъдем до тях, за да може профилактично да проследяваме на определени периоди състоянието, за да може да отреагираме по най-бързия начин", коментира директорът на "Токуда", Явор Дренски.

Акушерката Емилия Ковачева е в ареста с постоянна мярка "задържане под стража", докато трае процесът срещу нея. Тя е обвинена в опит за умишлено причиняване на смърт, по особено жесток и мъчителен начин.

Вчера здравният министър д-р Петър Москов разписа заповед за понижаване на нивото на компетентност на отделението по "Неонатология" на болница "Софиямед", където Ковачева преби бебето по време на свое дежурство.

Заповедта на здравния министър е в резултат на проверка на Столична регионална здравна инспекция (СРЗИ), която установи, че структурата и устройството на отделението за новородени, оборудването и медицинската апартура, както и броят на персонала отговарят на първо ниво на компетентност, но не и на второ ниво спрямо медицински стандарт по "Неонатология".

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ