КАТ пак ще снима всички проверки на пътя

КАТ пак ще снима всички проверки на пътя

КАТ пак ще снима всички проверки на пътя

Вътрешният министър Румяна Бъчварова отново ще върне правилото всички проверки на КАТ да се снимат, след като миналата година лично отмени тази заповед. Мярката е записана в най-новата антикорупционна стратегия на МВР, а националната полиция вече е обявила обществена поръчка за доставка на 300 камери за близо 2 млн. лв., съобщи Дарик. Според стратегията видеонаблюдението ще е основна мярка срещу корупцията. МВР иска да монтира записващи устройства и в колите на граничните патрули, както и на охранителната полиция.

Видеонаблюдението в КАТ бе въведено след пореден корупционен скандал - преди две години в интернет се появи клип, на който се виждаше как пътен полицай взима подкуп. Срещу него започна разследване, а тогавашният вътрешен министър Веселин Вучков обяви, че проверките вече ще се заснемат. За целта бяха купени 140 камери и те бяха монтирани в коли на КАТ. На охранителната полиция бе отнета възможността да проверява - освен при специално обявена акция, а на пътя останаха само катаджиите.

Няколко месеца по-късно обаче Бъчварова отмени този ред с обяснението, че така ще има по-ефективен контрол върху нарушителите. Така на практика отново бе дадена възможност масово да се взимат подкупи.

Сега МВР е решило, че до края на годината проверките отново трябва да започнат да се снимат. Причината е, че след като охранителната полиция бе махната от пътя, броят на глобите рязко е спаднал, пише "Сега", позовавайки се на свои източници. От МВР са се опитали да компенсират разликата чрез мобилните камери на КАТ, които снимат нарушения на пътя, но явно това не е било достатъчно.

На пътя има 25 стационарни и 148 мобилни камери, каза пред Нова телевизия комисар Бойко Рановски, началник на Пътна полиция. Според него по-ефективен е контролът с мобилните камери, защото хората научават бързо стационарните. Процедурата за поставяне на мобилна камера на пътя обаче е доста трудоемка - тя включва поставяне на знаци, обозначаване на мястото на сайта на КАТ, обясни той.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ