Марин Райков: Държавата не може да се управлява с омраза

Марин Райков: Държавата не може да се управлява с омраза

Марин Райков: Държавата не може да се управлява с омраза

Тази държава не може да се управлява с омраза, призовавам да бъдат опровергани всички подозрения за реваншизъм и предстоящ хаос. Това заяви служебният премиер Марин Райков на брифинг в Министерски съвет, свикан, за да се отчете организацията на провелите се вчера избори.

 Спокойни, честни и демократичинични избори, бе основният ангажимент, поет от служебното правителство при сформирането му, след като кабинетът на ГЕРБ подаде оставка през февруари. В последните два дни и особено в нощта след изборите се чуха упреци пряко спрямо служебния премиер Марин Райков, изречени от лидери на БСП, ДПС и „Атака” за лоша организация, довела до забавяне на края на изборния ден, за ескалиращо напрежение заради откритите 350 хил. бюлетини в печатницата в Костенец, включително и защо премиерът не се е появил снощи в Международния пресцентър в НДК.

„Изборите преминаха успешно и спокойно що се отнася до създадената от мен организация”, заяви днес Марин Райков. Той подчерта, че вотът се е състоял въпреки кампанията срещу извънредните избори и служебното правителство.

"Изкуственото нагнетяване на напрежение, умножаването на скандалите, хипотезите, тиражирането на апокалиптични сценарии, имаше за цел да демотивира българите. Това не се случи. Факт е, че около 50% участие в изборите говори, че гражданите не се подведоха по слуховете", заяви Райков.

 След това отправи няколко конкретни призива към политическите партии като апелира да изпълнят дадените от тях обещания и да разсъждават как ще управляват, а не „да продължават предизборната кампания и след изборите”.

"Призовавам политическите сили да не горят мостовете помежду си, защото дължат на българския народ сформиране на стабилно правителство. Ако се сформира лабилно правителство, което се отдаде на социална демагогия, това ще потопи цялата страна", посочи служебният премиер. ”Очевидно е, че в новия български парламент ще влязат политически сили, които досега са участвали в управлението, няма морално девствени. Препоръчвам смирение", каза още Райков.

 До формирането на ново правителство служебният кабинет ще продължи да изпълнява задълженията си и да „бъде на равно разстояние от всички политически сили”, подчерта още Райков.

 Той взе отношение и по скандала с бюлетините от Костинброд, както и по новопоявили се твърдения, че главният секретар на МС Росен Желязков познава собственика на печатницата. Самият Желязков вече отрече това да е истина.

 „На кого е тази печатница в нито един момент не съм се интересувал. Има обществена поръчка и това е печатница, която е покрила изискванията. Няма конфликт на интереси, в нито един момент не е фигурирало съображение за нейния собственик”, посочи премиерът.

 На въпрос как ще коментира и публично изразеното вчера мнение от бившия премиер Бойко Борисов, че операцията с бюлетините е трябвало да бъде доведена докрай чрез проследяването им и арести, Райков заяви, че превантивно е била извършена проверка и е поставена засилена охрана, за да се предотврати престъпление. Той добави, че му прави впечатление как журналистите и не само те съзнателно премълчават информацията, че правителството, в лицето на ДАНС и МВР, постави под охрана бюлетините в Костинброд”.

Със затаен дъх чакам прокуратурата и разследващите органи да изяснят какво точно представляват тези 350 000 броя напечатани екземпляри, каза Райков.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ