Москов: „Софиямед“ може да остане без лиценз за определени процедури

Москов: „Софиямед“ може да остане без лиценз за определени процедури

Болница "Софиямед" може да остане без лиценз за определени процедури. Това заяви в предаването на bTV "Тази сутрин" здравният министър Петър Москов. Той говори на базата на предварителния доклад от проверката, направена след инцидента с акушерката Емилия Ковачева. По думите му в доклада са констатирани множество нарушения.

Сериозни са нарушенията в трудовото законодателство. Посочени са и нарушения на медицинския стандарт по неонатология. Предстоят още проверки, уточни министърът.

Москов каза, че в основата отново е въпросът за недостатъчните доходи в сектора. Той допълни, че не може да каже каква е била заплата на акушерката. Министърът поясни, че "Софиямед" не е толерирана финансово и получава пари по общата методика. "Няма толерирана болница. Може би това е проблемът на някои хора", заяви Москов. По думите му част от мениджмънта на болниците е свикнал да гледа на тях като феодално владение.

Здравният министър посочи още, че ще извика собственика на "Софиямед" Михаил Тиков на разговор, за да чуе неговата страна и мерки.

Смяната на шефа на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев, Москов коментира така: "Не става въпрос за несъгласие с мен. Става въпрос за несъгласие с оптимизиране на административни разходи, срещу което никой здрав разум не може да бъде против. И ако някой е против това, то той е против оптимизацията на разходите, влизането на парите от нашите здравно осигуровки в лечението и е опит тези пари да бъдат изразходвани по друг начин. Всеки един такъв човек ще бъде сменен".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ