Най-интересното във вестниците на 1 септември, сряда

Най-интересното във вестниците на 1 септември, сряда

Чудна работа – уж сме възпитавани, че за пари не е прилично да се говори, а вестниците все това спрягат.

„Трябва ни чудо, за да вържем сметките”, предупреждава финансистът Андрей Пръмов в интервю за в. „Труд”. Публичните финанси се управляват некомпетентно, има голям хаос, непредвидимост и непрозрачност – три неща, които са изключително вредни по време на криза, стреля право в целта Пръмов.

И право куме, та в очи отсича: „Първия бюджет не можаха да вържат, втория - също, и сега няма да могат.” Ми, как така? Нали премиерът днес обеща на болниците да им намери пари. Поне колкото за 2009 г. Трябваше ли обаче да я докарат дотам, че да проплачат „ Болниците: В кома сме!” (в. „Труд” ), за да се разтърси Борисов. И ако намери, дали ще им стигнат поне за командно дишане?

Дали ще намери, не е сигурно, но пък е сигурно че продължаваме да ги губим – „България може да загуби 543 млн. евро по ИСПА”, съобщава „Дневник”. Да се сещате защо? То не е трудно – изпускаме сроковете за приключване на няколко големи проекта. При тая безработица, да не можем да си свършим работата е направо...по-добре да не квалифицираме. Има си квалифицирани текстове по въпроса.

Обаче хитът на деня, по наша преценка ще е новината за невиждана досега трансформация, която могат да претърпят парите – въобще, като такива и най-вече като средство за лично ползване. „Вежди Рашидов измисли нов орден – пенсия”, (в. „Сега” ). Става дума за осигуряването на старините на онези певци, дето се разбунтуваха преди няколко дни, защото изгорял архива, който доказвал, че имат право на пенсия. Та сега, като нямат архив, ще получат по един орден и с него „финансови стимули".

То, право казват старите хора „Сиромах човек – жив дявол!”, ама цялата работа започва да прилича на историята с репликата на Мария – Антоанета: „Ами, като нямат хляб, да ядат пасти!” И само като се сетим как приключва тази история...

„Мениджър Нюз” ви желае пресметливо четене!

 

Още заглавия:

„Кредитът у нас продължава да е капан” – анализ на бившия член на УС на БНБ Любомир Христов във в. „Сега”

„Бюджет, здраве, избори - трите кита на новия сезон” – в. „24 часа”

 „Цигани и циганизация” – в. „Дневник”

  „Гилдии клатят кабинета” – в. „Стандарт”

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ