Най-интересното във вестниците на 29 юни, вторник

Най-интересното във вестниците на 29 юни, вторник

Днес във вестниците се говори за пари, за много. Поскъпването на газа, тока и парното е обстойно отразено, но по-атрактивно е описано имането на властта.

Ако имате търпение да изчетете всички вестници, ще научите всичко за управниците. Властта имотна от заплати, съобщава "Дневник". Малка подробност - "министрите получават и сериозни приходи "по трудови правоотношения извън заеманата длъжност". Първанов спестил 10 хил. лв. от заплата, Доган взел 1 млн. лв. от "друга стопанска дейност"/Лъчезар Иванов с къща за 200 хил. лв., продължава икономическият всекидневник. Най-богатите министри са финансовият и строителният, изчислява "Новинар". Царят забогатял с 1 млн., добавя "Стандарт". "Труд" дава своя принос, като бърка в декларациите на магистрати и депутати. "24 часа" добавя кметовете.

Обаче хората от другия полюс също не били зле, научаваме от "24 часа". Просията - доходен бизнес, разкрива всекидневникът и се обосновава в първото изречение: "Около 2000 лв. на месец печели просещо дете по улиците и кръстовищата на София".

А за какво е говорил премиерът на предприемачите? За пари. За много ли? Според "Труд" рекъл Бойко към бизнеса: Много сте мили, дайте 2 млрд. Заглавието от същото събитие в "Сега" е Премиерът призова бизнеса да не се цупи, а да инвестира.

Според "Новинар" и ние, обикновените хора добре си поминуваме. Ето заглавията в любимия "ние"-стил: Пием повече и консумираме алкохол от сивия скетор (това го твърди вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов), Ядем най-евтино, лентяйстваме най-много в Европа (това пък е според Евростат и Евробарометър).

Според "Сега" обаче не са ни наред някои работи: Здравеопазването на пазарен принцип се оказа скъпо за ГЕРБ, НОИ тръгна на пенсионно турне с немски пари по български.

Още един любопитен финансов сюжет е намерил решението си. Сблъсъкът между два вестникарски кита: ВАЦ, издателя на "Труд" и "24 часа", и Ирена Кръстева, издателя на евтините "Телеграф" и бившия "Експрес",  завършва 1:0 за госпожата. Комисията за защита на конкуренцията, където ВАЦ подадоха жалба, казва, че е имало нарушение с ниската цена на "Експрес", който междувременно спря. Обаче смята, че за "Телеграф" нарушение няма.

Ако сте се изнервили от толкова много дописки за пари, да прочетем нещо за душата. В седмичния си коментар Кеворк Кеворкян от душа се е загрижил за телевизионерите: "Посочете ми един независим, и при това сигурен в бъдещето си водещ в частните телевизии, където положението му би трябвало да бъде професионално гарантирано - с договори, неустойки и пр. Нищо подобно, те имат сигурността на цветарки - и затова се държат като цветарки и тичат с гербери нагоре-надолу. [] А и няма кой да защити пенкилерите днес в неизбежните перипетии на нашия занаят и те затова с такава охота стават всеядни и послушни. Някакви женички, довеяни от вятъра, и по природа вятърничави, по волята на случая стават началнички, след някакво светско пиене или игра на карти - ох, получих асо!, и между хвърлянето на две ръце - хайде да те направим шеф в онази телевизия. Подобни хора няма да защитят пенкилерите, самите те също са пенкилери, и добре знаят, че са временно в килерите си, в резултат на някаква игра". И т.н.

"МениджърНюз" ви желае приятно четене.

Още заглавия:

Защо да не слеем здравното с екологичното министерство, Васил Гарнизов, "Труд"

Агенции, комисии, дирекции...Общо над 300, харчат много, Петър Ганев, "24 часа"

Къде стигнахме в битката за повече прозрачност, Александър Кашъмов, "Дневник"

Ние и те като война, Мартин Карбовски, "Стандарт"

Западните елити се преквалифицират от лектори в студенти на хаоса, Владимир Шопов, "Сега"

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ