НАП проверява 11 висши държавни чиновници

НАП проверява 11 висши държавни чиновници

НАП проверява 11 висши държавни чиновници

11 висши държавни чиновници сред които действащ зам.-министър, зам.-областен управител и двама зам.- кметове ще бъдат подложени на проверка за несъответствие между доходите и декларираното имущество. Това стана ясно днес при подписване на споразумение за сътрудничество и обмен на информация между Сметната палата и Националната агенция по приходите. Останалите, срещу които ще бъдат образувани такива проверки са двама съдии в окръжни съдилища, трима председатели на общински съвети, двама зам.-кметове, член на партия и служител в общинска администрация, който не е подал встъпителна декларация по Закона за публичност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни длъжности.

Назначаването на ревизиите е в резултат на проверки на Сметната палата през 2010 г. и 2011 г., при които са установени несъответствия в декларациите на общо 561 висши държавни чиновници. От тях досега НАП е проверила 494.

Споразумението, подписано днес между председателя на НАП Красимир Стефанов и председателят на Сметната палата Валери Димитров е в съответствие с препоръките на европейската група за борба с корупцията - GRECO, чиято мисия в България преди три години е отправила забележки към законодателството и контрола върху организирането и провеждането на избори. Основна част от препоръките вече са изпълнени с изготвянето и приемането на Изборния кодекс и засилването на контролната функция на Сметната палата, коментира след парафирането на споразумението Димитров.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ