Националните протести у нас – обзор

Националните протести у нас – обзор

В 11.00 ч днес стартираха нови протести срещу монополите в цялата страна.

Първоначално протестиращите в София блокираха движението на кръстовището на ул. „Славянска“ и ул. „Г. С. Раковски“. Те свирят със свирки, носят български знамена и плакати с надписи „23 години мафия от наши предатели и чужди „доброжелатели”; „23 години стига зимен сън, мафията вън”. Събрали са се около 150 души, сред които и деца. Сградата на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма на ул. „Славянска” е отградена с полицейска лента и има засилено полицейско присъствие, предава агенция „Фокус“.

Към 11.40 ч колона от 300 протестиращи, водена от малък камион с тон колони, от които звучат възрожденски песни, се насочи към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Протестиращите носят българското знаме с дължина над 10 метра. Янко Петров от организаторите заяви, че министърът в оставка Делян Добрев е обърнал гръб на исканията на протестиращите. В отговор на това те обръщат гръб на министъра и на всички, които 23 години са смазвали народа и са го накарали да живее в обстановка, равна на геноцид. Протестиращите са създали интернет страница, където ще публикуват всички свои инициативи. Те искат прекратяване на процедурата по приватизация на БДЖ „Товарни превози”.

Към 12.00 ч пред президентството към протестиращите, които дойдоха от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, се присъединиха подкрепящи друга гражданска инициатива – „Орлов мост – за промяна”. Те призоваха президента Росен Плевнелиев да сформира кабинет и да направи проверка на 23-годишния преход. Хората скандираха „Един протест – един народ“ и се обявиха против приватизацията на БДЖ. Впоследствие се насочиха към Централна гара, като по пътя блокираха движението по бул. „Мария Луиза“ и бул. „Сливница“. Общият брой на протестиращите, които вече ще имат и 10-минутна рубрика всяка сутрин по БНТ, наброява 1000 души. Мъжете удрят тъпани и скандират „На бой за народа свой”. Зад тях има транспарант с надпис „Да спрем демографската катастрофа” и геноцидът в България. Има и плакат с „Бъдеще за младите”. Протестиращите скандират „Единство”, „Българи юнаци”, „Елате с нас, протестът е за вас”.

Малко преди 13.00 ч протестиращите в София достигнаха и Централна гара и блокираха всички коловози. На два от тях са опънали две български знамена, дълги около 10 метра. Те скандират „Мафия” и „Победа”. Влаковете са изтеглени, за не може протестът да възпрепятства движението им. Има засилено полицейско присъствие. Щитовете на полицаите са свалени. На гарата има пътуващи, които се качват в изтеглените по-напред в гарата влакове.

Към 14.00 ч протестиращите се насочиха към Лъвов мост, а половин час по-късно достигнаха президентството. Именно тук бе сложен край на днешния протест.

Над 1500 души са се събраха пред сградата на общината Варна.Те издигнаха плакати: „Не искаме избори, а държава с контрол”, „Не на монополите”, „Един народ, една борба”, „Ревизия на общината”, „Пламен изгоря, за да подпалим ТИМ”, „Депутатите без имунитет”, „Вън на енергийните оператори от България”, „Не на хаоса”. Развяват се много български знамена. Впоследствие блокираха бул. „Мария Луиза“ и с викове „Оставка“ и „Мафия.

Към 12.00 ч протестиращите вече наброяваха над 5000. Те блокираха Аспарухов мост, като полицията отклонява трафика по обходни маршрути. Малко пред 13.00 ч шествието достигна и ЖП гарата. Движението на влаковете е блокирано.

Протестът във Варна приключи малко след 14.00 ч с буйни хора. Протестиращите се разбраха да подновят действията си утре в 18.00 ч.

Около 60 души се събраха пред Европейския център във Велико Търново и се отправиха към сградата на общината. Движението на моторни превозни средства по пътя на протеста бе спряно, близо 20 полицейски служители следяха за спазването на реда. Плакат с надпис „Народът не преговаря“ предвождаше митинга, който приключи към 13.30 ч.

Протестът в Сливен под мотото „Да запалим монополите и да събудим Сливен“ стартира на площад „Хаджи Димитър“ на фона на патриотична музика. Протестиращите ще преминат по булевардите „Цар Освободител”, „Братя Миладинови”, „Хаджи Димитър” и отново на градския площад „Хаджи Димитър”. Всички присъстващи бяха запознати с взетите на 9 март решения и допълнения към исканията на срещата на активисти и координатори от цяла България в Габрово.

Организаторите на протестите в Сливен призоваха гражданите да започнат да наблягат на местните проблеми. Трябва да се изготвят искания, които те се ангажираха да предоставят към компетентните органи – кмета на града, областния управител и директорите на компетентните институции като ВиК, електроразпределение и други. На протеста днес бе поставен проблемът с цената на водата. Протестиращите поискаха тя да бъде намалена, както и да се направи проверка на нейното качество. Поставиха се и въпросите с ниските пенсии. Протестиращите призоваха да се направи и пълна ревизия на парламента.

Към 14.00 ч грамада от камъни струпаха пред Съдебната палата протестиращи в Сливен. Тя е символ на исканията на недоволстващите магистратите да започнат да изпълняват своите функции и съдебната система да заработи като цяло.

В Пловдив около 150 протестиращи се отправиха от площада пред Централна поща към общината. Те декларираха, че ще искат оставката на кмета Иван Тотев заради 35-процентното увеличение на местните данъци, както и по много други причини. Протестиращите скандират „Тотев вън“ и „Оставка“ пред сградата на общината. Някои носят лозунги, гласящи „Тотев, не забравяй, че няма да си вечно кмет. Бъди мъж, подай си оставката“, „Метла народна. Пролетно почистване на корумпирани политици.“ Разпънат е транспарант с надпис „Народът не преговаря“. Протестиращите ще преминат по Главната улица на града до крайната точка при сградата на ЕВН.

Към 12.00 ч над 500 протестиращи блокираха бул. „Шести септември“ и се отправиха към бул. „Цар Борис Трети Обединител“. Протестиращите се насочиха и към Централна гара, но кордон от полицаи успря да ги спре, преди да я блокират.

Малко след 14.00 ч протестиращите в Пловдив (около 100 души) се отправиха от Централна гара по улица „Иван Вазов” като крайната им цел е бъде Гроздовият пазар. На това място от 15.00 часа е планирано да започне вторият протест за деня с участието на рокери и представители на малкия и средния бизнес

Около 300 души се събраха пред община Благоевград преди 12.00 ч. Протестиращите настояваха за незабавна промяна на Изборния кодекс; спиране на всички разпоредителни действия на правителството и на всички започнали процедури по приватизационни сделки, обществени поръчки и издаване на концесии, до отмяната му от новото Народно събрание; спиране на всички изпълнителни и съдебни дела на монополите срещу гражданите: ЕРП-та, Топлофикации и ВиК до доказване на легитимността на сметките; 50% граждански квоти в държавните регулаторни органи, както и реформи в Съдебната система - изваждане на съдебната власт от контрола на политическата.

След кратък сблъсък с полицията към 13.00 ч протестиращите (близо 150 души) блокираха главния път Е-79 край Благоевград. Двама души са задържани, но след виковете на хората от шествието: “Убийци” и “Кой ви плаща заплатите?” задържаните бяха освободени.

Протестиращите в Бургас се събраха на площада пред Съдебната палата. Те запазиха едноминутно мълчание, за да почетат паметта на починалия самозапалил се мъж от Раднево. В началото организаторите съобщиха, че след провелата се среща в Габрово е взето решение да се създаде легитимна структура с името „Национална гражданска инициатива Обществен контрол”.

Към 12.30 шествието на протестиращите се отправи по ул. „Булаир”, към входа на Морската градина като ще приключи пред открита сцена „Охлюва”. И двете платна на улицата са затворени. Регулировчици има на кръстовището на улиците „Булаир”, „Царица Йоана” и „Константин Фотинов”. Няма задръствания, трафик почти липсва. Развети са знамена, звучи българска музика.

Към 13.00 ч протестиращите спряха пред сградата на община Бургас, където приключи протестът. Следващата неделя от 11.00 часа също ще има протест, бе обявено на площада.

В протеста срещу монополите и високите сметки за ток в Пазарджик се включиха около 100 души с плакат „Пазарджик е буден“ на фона на българския трибагреник. Шествието тръгна от парк „Остров Свобода“, премина през булевард „Иван Шишман“ и стигна до площад „Константин Величков“, при засилена полицейска охрана. Организаторите призоваха всички граждани да се присъединят към тях. Това е най-слабо изразеният протест в Пазарджик. Той приключи мирно пред общината към 13.30 ч.

Във Видин двайсетина души се събраха пред Спортната зала на протест. Сред тях не бяха доскорошните организатори на протестите, нямаше плакати, имаше само едно национално знаме. "Тук сме в подкрепа на националния протест. Не може българи в Италия и Германия да излизат да протестират днес, а само ние във Видин да стоим настрана", заяви Даниел Дамянов. Той посочи, че нямат нужда от организатори, които да им четат декларации. "Животът ни не се промени след като политиците абдикираха, нищо не се случи от тогава до сега", категоричен е младият мъж. Според него протестите, колкото и да са малобройни, не трябва да спират.

Около 50 души се събраха през сградата на Родопския драматичен театър в Смолян. Протестът преминава мирно и е под надслов „Да се обединим за по-добър живот в България”. От трибуната бяха поставени конкретни искания, както на национално ниво, които касаят националното управление на страната, също така и конкретно за Смолян. Има и едно ново искане - отмяна на всички концесии на националните богатства. Протестът приключи мирно към 14.00 ч.

Десетки жители на селата Джерман, Грамаде, Усойка, Блажиево и Крайни дол блокираха главен път Е-79 при дупнишкото село Джерман. Те протестират срещу изграждането на регионално депо в землището на село Джерман. Хората са издигнали българското знаме и европейския флаг. На пътя кукери от селото изпълняват своя ритуал. Протестиращите жители заявиха, че ще преминат към гражданско неподчинение, ако не бъдат изпълнени исканията им. Протестът преминава мирно. Към 13.30 ч движението бе възстановено.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ