България

Политика

|

Общество

|

Не само София се тресе, люлеят се и Балканите

Не само София се тресе, люлеят се и Балканите

Защо земята под София е неспокойна и да се готвим ли за още трусове в близките дни? Попитахме  ст.н.с. д-р Бойко Рангелов от Секция "Сеизмология” на Геофизичния институт към БАН.

-  Г-н Рангелов, какво се случва, защо зачестиха трусовете в София?

-  Земетресенията зачестиха не само в България. Ако погледнете в сайта на Европейския средиземноморски сеизмологичен център ще видите, че трусовете на територията на Балканите днес са 15. Това е необичайно много за този регион в рамките на един ден. Не само нашата земя е неспокойна, но и тази около нас.

-  Появи се информация, че усетеното земетресение не е било само едно, а са били две и е имало още един трус до с. Мировене. Вярно ли е това?

  - Няма такова нещо. Днешният трус е един и той е със сила 3,5 по скалата на Рихтер. Регистриран е на 42,66 градуса на Север и 23, 30 градуса на Изток на 2 км. дълбочина.

-  Има ли връзка между големите земетресения на планетата напоследък и това, че земята се събуди в България?

 - На този въпрос мога да ви отговоря лесно – няма такава връзка. Сеизмичните събития в различните части на света и в България нямат отношение едно към друго.

Наше изследване преди 3 г. показа, че земетръсните огнища на Балканите могат да си взаимодействат помежду си, но това се случва в рамките на период от 10 г. В такъв интервал от време, напреженията могат да се прехвърлят от едно огнище в друго.

-   Може ли сеизмологичната активност през последните дни да предизвика по-силен трус или това беше наместване, след което земята ще започне да утихва?

 - Трудно е да се каже какво ще се случи в бъдеще. Всякакви варианти на сеизмологична активност или затишие са възможни. Както се казва на популярен език „Божа работа!”.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ