Новият енергиен министър ще търси нулево увеличение на тока

Новият енергиен министър ще търси нулево увеличение на тока

Новият енергиен министър ще търси нулево увеличение на тока

Цената на електроенергията няма да се променя поне до 1 септември. Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Евгения Харитонова преди началото на редовното вече заседание на Обществения съвет към министертвото на икономиката и енергетиката. На него Харитонова и доскорошният служебен министър на ведомството Асен Василев представиха разработения нов модел на ценообразуване. В съвещанието се включи и новият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който призова всички участници в енергийната система да проявят готовност за отстъпки, „защото това е въпрос на национална сигурност – енергетиката е пред срив!”

Стойнев обобщи, че основната цел на новия модел на ценообразуване е да не се стига до увеличение на цената на електроенергията за крайните потребители и за индустрията.

„Законът за енергетиката може би ще търпи корекции, но аз съм задал крайния резултат - нулево увеличение на тока“, декларира той. След това допълни, че моделът за ценообразуване не е окончателен и представянето му на Обществения съвет е основа за неговото обсъждане и подобряване от всички заинтересовани страни. Любопитен емоционален момент от днешното заседание на Обществения съвет бе коментар на новия министър, че едно от националните предателства по време на прехода е било затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй”, посрещнато с бурни аплодисменти от присъстващите.

По отношение на подновяването на темата за АЕЦ „Белене" Стойнев заяви, че още е рано да се говори за това и са необходими нови оценки на проекта. Той отрече и появили се слухове, че проектът ще получи зелена светлина изграждането му да започне наново по време на конференцията на Булатом, която започва на 5 юни.

Стойнев не остана до края на съвещанието заради насрочена среща с министър-председателя. След него Евгения Харитонова и Асен Василев представиха новия модел за ценообразуване.

Основната промяна, заложена в него е, че добавките за зелена енергия, високоефективно комбинирано производство и невъзстановяеми разходи ще отпаднат в този си вид и ще се включат директно към цените на електроенергията. По този начин ще се освободи износът на електроенергия, който в момента е ограничен заради утежненията на такса пренос.

Моделът предвижда по-малко изкупуване на електроенергията, произведена от комбинирано производство, каквато е при някои топлофикации и при т.нар заводски централи. Това би довело до спад на приходите на „Топлофикация София" и за да не поскъпне парното дружеството ще трябва да се мобилизира и да намери резерви, коментира Асен Василев.

За да влезе в сила този модел обаче е необходимо да се променят няколко текста от законите за енергетиката и енергията от възобновяеми енергийни източници

В зависимост от бързината, с която Народното събрание промени законите за енергетиката и за ВЕИ, промяната може да влезе в сила и през октомври, заяви от своя страна Харитонова.

 Председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов изрази съмнения обаче, че представеният нов модел за ценообразуване може да увеличи цените на ток за бизнеса.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ