Опасни валежи и утре, има риск Янтра, Росица и Осъм да прелеят

Опасни валежи и утре, има риск Янтра, Росица и Осъм да прелеят

Опасни валежи и утре, има риск Янтра, Росица и Осъм да прелеят

Оранжев код за опасни метеорологични явления - обилни дъждове и градушки е обявен за сряда, за 10 области в страната. Предупреждението важи за областите Смолян, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Сливен, Габрово, Разград, Шумен, Търговище, Велико Търново, съобщиха метеоролозите от БАН.

В областите с оранжев код се очакват интензивни превалявания и гръмотевични бури, а също и т.нар. шквалови явления - рязка промяна в посоката и скоростта на вятъра за кратки периоди от време.

Има голям риск от разливи по поречието на реките Осъм, Янтра и Росица, обявиха от Министерството на околната среда и водите. Тази нощ водните нива на реките ще започнат да се повишават вследствие на обилните валежи и на места, повишенията ще са съществени, съобщават от министерството.

Възможни са локални разливи, предимно в северните части от страната по поречията на реките Огоста, Искър, Осъм, Вит и Янтра, както и по поречието на река Струма и притоците на река Марица в горното й течение (реките Чепинска, Тополница, Въча). Най-голям риск от разливи, според прогнозата, има в поречията на реките Осъм, Росица и Янтра, уточняват от ведомството. Задействана е предупредително-оповестителната система, областните управители, местните звена на "Гражданска защита", както и звената на "Напоителни системи" са уведомени за опасността от приливни вълни. Общините в най-критичните поречия също ще бъдат уведомени.

В сряда температурите ще се понижат и дневните в по-голямата част от страната ще са между 21° и 26°, в София около 20°.

Днес в голяма част от страната вали, като на места има порои придружени с градушка.

В четвъртък и петък ще има временни разкъсвания и намаления на облачността, но отново ще има и превалявания, след обяд на места с гръмотевици. Вятърът от североизток в Източна България ще се усили. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 21° и 26°.

В събота в сутрешните часове ще бъде предимно слънчево, но по-късно през деня на места ще превали и прегърми.

Стабилизиране на времето се очаква след неделя. Вятърът ще отслабне и температурите ще започнат бързо да се повишават. Дневните температури ще се повишат до около 25-30 градуса, а валежите, ако има такива, ще сa краткотрайни.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ