Откриха две кости и зъб от Св. Йоан в реликвария от созополския остров

Откриха две кости и зъб от Св. Йоан в реликвария от созополския остров

Откриха две кости и зъб от Св. Йоан в реликвария от созополския остров

Археолозите публично отвориха реликвариите, открити на 28 юли на остров Св. Иван край Созопол, и извадиха оттам кости и зъб, за които твърдят, че са мощите на Свети Йоан Предтеча.

В кутиите, поставени една в друга, има кост от ръка, лицева част и зъб. Предстои да бъде направен антропологичен анализ.

Реликвариите бяха отворени от комисия археолози в Историческия музей в Созопол. 

Мощите бяха предадени на Българската патриаршия, която ще реши къде ще бъдат изложени. Според проф. Божидар Димитров най-подходящото място за това е църквата „Св. Георги” край Созопол. Реликвариите ще бъдат изложени в градския музей.

Две са приятните изненади при отварянето на реликвариите, коментира  министърът без портфейл, който е един от първите археолози, проучвали остров Свети Иван. Реликвариите са два. Единият е по-обикновен, в който е бил пренесен другият, който е по-скъп. Той се оказа не от мрамор, както мислехме досега, а от алабастър – по-скъп материал. И вътре наистина имаше мощи на Свети Йоан Предтеча - точно това, което очакваха археолозите. Те очакваха или пръсти на едната ръка, или парче от черепа му. Именно част от черепа му и едната му ръка са се пазили в Константинопол, в Патриаршията. Потвърждава се, че това са автентичните му кости. Най-вероятно още в дълбока древност някой от Константинополската патриаршия е дарил на манастира „Свети Йоан Предтеча” част от светите мощи, съхранявани в Константинопол, обясни Димитров.

Според професора, който е от Созопол, градът може да се превърне в място за поклонически туризъм.

Църквата „Свети Георги” притежава частица от Светия кръст и мощи на Свети Андрей. Сега излязоха и мощите на Свети Йоан Предтеча. Това са все първостепенни християнски реликви, на най-старите светци. Поклонническият туризъм е много разпространен по света и носи до 30% от приходите от туризъм. При нас тепърва ще се развива, каза министърът.

Разкопките на остров Свети Иван продължават.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ