Последно сбогом с Коста Цонев

Последно сбогом с Коста Цонев

Последно сбогом с Коста Цонев

Часове наред продължи поклонението днес пред тленните останки на големия български актьор Коста Цонев.

Десетки приятели, колеги и почитатели дойдоха в Народния театър „Иван Вазов” да се простят с него.

Великият „Дон Кихот” на българската сцена почина в сряда на 82 години след продължително боледуване.

За повечето от своите близки приятели и колеги той остава жив с ярката следа, оставил в душите им:

„Коста Цонев беше блестящ импровизатор. Много е голям, много е велик, за да може с две думи да се каже нещо за него”, сподели певицата Йорданка Христова.

„Коста остави всичко, от което аз имах нужда. Той ме научи как да играя, защо да играя, какво да обичам, в какво да се врека, на професионализма, който той носеше и разбираше душата, която винаги ме е обладавала, за да бъда радостен и весел, както беше той," припомни си актьорът Никола Анастасов.

Стефан Данаилов: "Когато сме в провинцията, след работа, отивахме в кръчмата. Коста минава и се прибира, почива. На другия ден той е най-бодър, другите малко сме унесени и той страшно ни се караше на младите актьори, че не спазваме никаква дисциплина и разчитаме само на младостта си, но, че така доникъде няма да стигнем. Аз съм имал много тежки разговори с Коста в това отношение - като приятели, вече снимали години наред заедно. Жалкото е това, което ни се случва толкова често вече в последните месец - два. Повече идваш на поклонения, отколкото на премиери. Едно поколение с големи български творци за съжаление си отива,"

„Коста Цонев беше създател на незабравими роли. Най-яркият образ, който сигурно цял живот ще помня, това е българският Дон Кихот. И точно от тези години, когато го гледах, аз вече по-друг начин не мога вече да си представя Дон Кихот. Това за мен е представата за Дон Кихот",  разказа и актьорът Тончо Токмакчиев.

Министърът на културата Вежди Рашидов призна, че Цонев е бил сред хората, които са го насърчавали да работи за бъдещето на театъра у нас.

„Казваше ми: Спасявай театъра! Ти можеш! Някои ще те намразят, но това е пътят българският театър да се оправи”, допълни Рашидов.

Големият актьор ще остане в сърцата на поколения българи с незабравими роли като: „Човекът от Ла Манча Дон Кихот и Санчо Панса”, „Тайфуни с нежни имена”, „Няма нищо по-хубаво от лошото време”, „Умирай само в краен случай”, „Баща ми е бояджия”, „Сватбите на Йоан Асен" и много други.

Дълбок поклон пред вечната му памет!

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ