Почина Саша Филипова

Почина Саша Филипова

След продължително боледуване на 84-годишна възраст ни напусна голямата актриса Саша Филипова, изиграла над 200 роли в сценичния си живот, съобщиха от Министерство на културата.

Примата на Плевенския театър Саша Филипова е родена на 13 декември 1928 г. в гр. Сливен, тя дебютира като Оливия в „Дванайсета нощ” от Уилям Шекспир на сцената на Сливенския драматичен театър. Сред емблематичните й роли са и Анисия в "Силата на мрака" на Л. Толстой, Милкана в "Майстори" на Рачо Стоянов, Малама във "Вампир" на Антон Страшимиров, Теодора в "Иванко" на Васил Друмев, Гертруд в Шекспировия "Хамлет", Мария Тюдор в едноименната драма на Юго и много други, повечето от които - на плевенска сцена. Позната е на няколко поколения зрители и с героините си от "Тузлушка история" на К. Георгиев, "Пансион за кучета" на Юрий Дачев, "Боб" на Елин Рахнев, "Недоразумението" на Камю, "Бившата мис на малкия град" на Макдона, "Маркиза дьо Сад", "Любов необяснима" и "В старо село накрай света" на Недялко Йорданов, "Различни хора" на Шукшин, "Дървеница" на Маяковски, "Опит за летене" на Радичков, "Топлината през ноември" от Яна Добрева. Снимала се е и във филма "Летете с Росинант". През 2009 г. Саша Филипова се появи след 5-годишно отсъствие на плевенска сцена в "Кабаре", със специално написана за нея роля.

Само след броени дни тя щеше да отбележи 85-годишнината си, близо 6 десетилетия от които бе неизменно на сцената и изигра цялата световна класика. За своите почитатели, както и за театралната ни критика, Саша Филипова ще бъде помнена винаги като аристократката на българския театър. 

Тя бе удостоена и с най-високото и престижно отличие на Министерството на културата – наградата „Златен век”. Актрисата и доайен на Плевенския драматичен театър бе наградена и с орден “Св.св. Кирил и Методий” огърлие, за особено значимите й заслуги за развитието на културата и изкуството. 

Поклон пред светлата и памет!

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ