Почина Тодор Колев

Почина Тодор Колев

Почина големият български актьор Тодор Колев, съобщи БТА. Любимият на поколения българи актьор ни напусна на 73 години след двегодишна битка с рак на белите дробове. Той претърпя няколко операции. По Коледа влезе по спешност за лечение във ВМА, след което през януари му бе направена и операция на крака за поставяне на метални импланти, по думите на негови близки. До последно е посещавал болницата за изследвания и процедури

Големият майстор на комедийното изкуство Тодор Колев е роден на 26 август 1939 г. в Шумен. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ Кръстьо Сарафов (1965). Любопитното е, че успява да надхитри с успех комисията при приемането като си обува високи токове и преправя гласа си на по-дебел, защото тя била по-благосклонна към кандидати с масивна фигура и мощен глас.

Работил е в театрите в Смолян, Шумен, Пловдив, в столичните Сълза и смях и Театър София. Участва в над 30 игрални филма, сред които „Цар и генерал”, „Козият рог”, „Иван Кондарев”, „Двойникът”, „Господин за един ден”, „Опасен чар” и много други.

Носител e на редица национални и международни награди. В началото на демокрацията се захваща с политика и става син народен представител във ВНС. Съветник в посолството ни в Канада 1992-1993 г. Автор и водещ на тв предаванията "Как ще ги стигнем с... Тодор Колев" и "Вход свободен". Преподавател е по актьорско майсторство в НАТФИЗ, има научна степен доцент.

През 1999 г. издава автобиографичната си книга „Варненското софиянче от Шумен" с подзаглавие „Житие и страдание на грешного Тодора".

Поклон пред светлата му памет!

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ