Правителството се кани да вземе разузнаването от президента

Правителството се кани да вземе разузнаването от президента

Правителството се кани да вземе разузнаването от президента

Мегаагенция да обедини военното разузнаване и Националната разузнавателна служба, иска министърът на отбраната Аню Ангелов.

В момента, военното разузнаване е на подчинение на министерството, а Националната разузнавателна служба е под шапката на президента.

В кулоарите на парламента Ангелов обясни, че предлага да се направи държавна разузнавателна агенция по подобие на ДАНС, която ще е подчинена на Министерски съвет, съобщи. БТА. Това може да стане до 2 години според новата Стратегия за национална сигурност, която Съветът по сигурността към правителството е разгледал днес.

Според новата концепция, Министерството на отбраната ще има свой отдел за войсково разузнаване, който да осигурява само операциите на въоръжените сили. То няма да дава информация за военнополитическата обстановка, защото това ще прави мегаагенцията.

Ангелов обясни още, че в Закона за националната сигурност ще бъдат разписани правомощията на органите на ръководство на системите за Национална сигурност, както и нейните отделни елементи. Съветът за Национална сигурност трябва да играе в бъдеще ролята на постоянен кризисен щаб, смята министърът.

Това се налагало, защото сега се създавали кризисни щабове, които реагирали след събитията. Трябва да има център за стратегически анализи към Съвета за национална сигурност, който предварително да определя действията на базата на свои прогнози, каза още Ангелов. Това звено ще ползва и външни експертизи на НАТО, ЕС и неправителствени организации и ще има собствена малка администрация.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Борисов: Разбрахме се с Асен Василев, ще го подкрепим за бюджета и данъчните промени
Цитат на деня
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември