Прокуратурата се заема с високите сметки за парно и ток

Прокуратурата се заема с високите сметки за парно и ток

Прокуратурата се заема с високите сметки за парно и ток

Ескалиращото напрежение заради високите сметки на парно и ток в цялата страна принуди прокуратурата да се намеси. По настояване на новоназначения председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Юлиана Иванова магистратите ще започнат проверка на регулаторната комисия.

„Ще се опитаме да сложим ред в тази къщичка. Днес прокуратурата влиза в ДКЕВР“, заяви пред TV7 Иванова. По думите й ще бъдат преразгледани подписаните с ТЕЦ-ове „Бобовдол”, „Варна” и частните „Марица-изток” 1 и 3 договори и ще се прецени каква е възможността те да бъдат извадени от енергийния микс.

Новият шеф на ДКЕВР заяви, че съвсем скоро ще стане ясно какви са възможностите да бъдат намалени сметките за електроенергия, но вероятността държавата да бъде съдена от страна на ЕРП-тата „при неспазване на клаузите на подписаните договори, е реална“.

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че проверките на електроразпределителните дружества ще установяват две неща – начина на формиране на цените на електроенергията и начина, по който се е извършвала приватизацията на електроразпределителните дружества и дали са приложени всички документи. „Към този момент са изискани всички договори за приватизацията на ЕРП-тата, проверката ще обхване всички клаузи и дали тези клаузи се изпълняват на практика“, обясни той.

„Важно е не само как са формирани цените и какви задължения са имали електроразпределителните дружества по времето на приватизацията, но и какви са задълженията им към момента. Проверката за всяко електроразпределително дружество ще започне от момента, в който е приватизирано дружеството“, допълни Цацаров.

Преди броени минути започна обществено обсъждане на проект за регулиране на цените на тока в ДКЕВР. Предлага се да бъдат въведени сезонни цени на електроенергията и специални оферти в зависимост от потреблението на отделните клиенти. Сред предложенията е и ДКЕВР да има право да определя и почасови тарифи.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ