Противоракетният щит на НАТО вече и над България

Противоракетният щит на НАТО вече и над България

Противоракетният щит на НАТО вече и над България

Територията на България вече е изцяло под защитата на противоракетната отбрана на НАТО, която от 3:05 ч. покрива европейските страни членки на Алианса.

В първата фаза на ПРО са ангажирани пет държави - Турция, Румъния, Полша, Италия и Испания.

„Сто процента от територията на България попада в обхвата на защита с вече наличните средства за противодействие срещу евентуална заплаха с междуконтинентални балистични ракети, идваща от райони на нестабилност”, заяви външният министър Николай Младенов след срещата на върха на НАТО в Чикаго.

 „Политическите решения, които бяха взети преди две години в Лисабон, вече са операционализирани в реални измерения. На този първи етап страните, които участват в рамките на европейския континент, са Турция, Румъния, Италия, Испания, Полша, които със своите способности и със своята територия позволяват реално цялата територия на България да бъде защитена от тази нова заплаха, която може да се появи от регионите на нестабилност", каза още Николай Младенов.

Държавните лидери, сред които е и президентът на България Росен Плевнелиев, обявиха тържествено, че началната фаза на развитието е завършена, съобщи bTV.
Това е първият етап от разработването на системата за противоракетна отбрана на НАТО. Трите други етапа трябва да завършат около 2020 г.

„НАТО и всички държави членки на НАТО изпратиха много силен политически сигнал, че съюзът ще бъде силен независимо от рисковете и независимо от тези рискове, произтичащи и от финансовата криза. Търсят се и подходящи инструменти. Това е и т.н. интелигентна отбрана. Днес всички държави се обединиха, че и тези механизми ще бъдат на място. Ще го обобщя с едно изречение. Това, което днес се каза от всички представители на държавите членки - необходимо е да се специализира, необходимо е да се кооперира, и е необходимо да се координира. Само заедно можем да бъде силни", каза президентът Росен Плевнелиев след първата сесия на срещата на върха на Алианса в Чикаго.

По време на форума България получи похвала от Барак Обама. Тя дойде още с пристигането на президента Плевнелиев, който дословно предаде думите на американския президент.

„Справяте се много добре. Последните данни, които имам са блестящи. Пожелавам ви успех”, казал Обама на българския държавен глава.

Очаква се утре да бъде обявена сумата, която ще плащаме за Афганистан след края на военната операция след 2014 г. Там предстоят тежки дни, каза президентът на САЩ Барак Обама. Генералният секратар на НАТО Андерс Фог Расмунсен беше категоричен, че не трябва да се бърза с изтеглянето на съюзническите войски, което по график трябва да стане до края на 2014 г.

Новините от 25-ата среща на държавите от Алианса обаче бяха съпътствани от сблъсъците между полицаи и активисти от антинатовски протест. Група анархисти опитаха да пробият кордона близо до комплекса, в който лидерите на НАТО заседават. По данни на организаторите в протестите са се включили 50 хиляди души.

Антивоенното шествие, за което се взимаха предпазни мерки няколко дни по-рано, премина през целия град. Участниците в срещата и журналистите влизаха в строгоохранявания комплекс „Маккормик” по заобиколен маршрут под земята.

Към момента има информация за 12 ранени и поне 60 задържани протестиращи.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ