Първанов и Борисов пак мерят сили словесно. Състезават се даже кой първи подарил куче

Първанов и Борисов пак мерят сили словесно. Състезават се даже кой първи подарил куче

Първанов и Борисов пак мерят сили словесно. Състезават се даже кой първи подарил куче

Президентът Георги Първанов и премиерът Бойко Борисов влязоха в задочен спорт от София и Токио.

Държавният глава представи книгата си "Първият мандат на Георги Първанов". Той оцени 2001-2006 г. като най-успешния период в новата българска история. Това е периодът, в който страната ни бе припозната като партньор за НАТО и ЕС, подчерта президентът.

Сега с болка констатирам, че отново затъваме в блатото на скептицизма и нихилизма, причина за това е поведението на лидерите. Ще са необходими десетилетия, за да бъдат изчистени пораженията, които се нанасят върху облика на България заради вътрешно политически противоречия, каза Първанов. Той си спомни, че много е спорил с външния министър Соломон Паси и военния Николай Свинаров от правителството на НДСВ, "но това бяха спорове за политики, изчистени от обиди. Сега сме свидетели на много враждебност, на много омраза, в която не виждам идеологическото, иначе щях да го преглътна".

Първанов разкритикува правителство. Съжалявам, че институциите губят войната с кризата. Не виждам ефективна борба както с кризата, така и с увеличаващата се контрабанда, битова престъпност и корупция, каза президентът.

Имаше и няколко елегантни намеци. Първанов се надява книгата му да постави на дневен ред темата за идейните търсения. Идеята не се измерва с километри. Не ме удовлетворява перспективата историята ни да се пише по сутрешните блокове. Против съм непрекъснатото стесняване на територията на свободата на словото. Управление чрез страх не може да е трайно и стабилно, обясни той.

Президентът не отмина последните скандали със записи и СРС-та. Сигурността не трябва да бъде за сметка на свободата на човешките права. СРС-та трябва да останат изключение, като законът създаде условия за по-добро използване на класическите способи на разследване. Понятието национална сигурност трябва да изключи злоупотребата със СРС. Това е мъка, това е една много тежка ситуация, от която не знам правителството как ще излезе, заяви Първанов.

Издателят Иван Гранитски, който водеше дискусията за книгата, отбеляза, че Първанов е подарил на президента Буш българско овчарско куче години преди Бойко Борисов да подари каракачанка на руския премиер Владимир Путин.

Борисов отговори от Токио, където е на посещение.

Мъката му прозира отвсякъде. Първанов и бившите управляващи се дразнят и завиждат на успехите на правителството. Не може да не ги дразни, като виждат как се развиват нещата. По спортната зала - той обичаше да ходи чак във Варна на волейбол, а след няколко месеца тя ще приюти 20 000 души в София. Като вижда магистрала "Люлин" - този абсолютно загубен проект ние го извадихме от калта и го направихме магистрала като слънце. Това, че почваме да строим магистрала "Струма", магистрала "Хемус" и магистралата Бургас - Варна. Осем години той мълча като риба, когато правиха заменките за земеделските земи за милиарди. Когато подписваха договори за стратегически енергийни проекти, без да се знае цифрата. Това, че ни спряха еврофондовете, а сега ги усвояваме в десетки пъти повече. С една дума - това е мъка. Той не спира да говори всеки ден срещу правителството. Това са комунистите. Своите провали те се опитват да ги прехвърлят на другите, отсече премиерът.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ