Румяна Бъчварова е новият вътрешен министър

Румяна Бъчварова е новият вътрешен министър

Румяна Бъчварова е новият вътрешен министър

Вицепремиерът Румяна Бъчварова официално вече е новият вътрешен министър, избрана с гласовете на 139 депутати от ГЕРБ, Реформаторски блок, Патриотичния фронт, АБВ и БДЦ.

68 депутати от БСП, ДПС гласуваха против. Бъчварова остава и вицепремиер по коалиционната политика и администрацията, но няма да поеме ресор "Сигурност", който при съставянето на кабинета, бе даден на другия вицепремиер жена в правителството - Меглена Кунева.

За дебатите и гласуването на новия МВР-шеф в пленарна зала дойдоха лично премиерът и почти всички министри. Изборът бе предшестван от тричасови  разгорещени спорове.

Премиерът Бойко Борисов дойде в пленарна зала и лично обяви от трибуната предложението си, известно още от преди седмица Румяна Бъчварова да заеме поста на МВР-шеф. Дебатите се излъчваха на живо по БНТ и БНР.

Освен „подкрепа в пълен обем”, обявена от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в пленарна зала, зад кандидатурата й обявиха, че застават Патриотичен фронт и Реформаторите.

БСП обяви, че ще гласува против с аргумента, че „Румяна Бъчварова ще бъде шеф на МВР само номинално, някой друг ще взема решения.” „Атака” в лицето на Волен Сидеров също предварително се противопостави категорично на кандидатурата.

„Ще гласуваме против избирането на Бъчварова и аргументите ни не са свързани само с това, че ДПС е опозиционна партия”, заяви позицията на оглавяваната от него партия Лютви Местан.

АБВ и БДЦ декларираха подкрепа.

В хода на дебатите, министърът в оставка Веселин Вучков бе призован от опозицията да съобщи „истинската причина за оставката си”.  „Излезте като мъж и кажете истинската причина за оставката си. Не може вие да кажете, че си подавате оставка, защото Борисов не ви е вдигнал телефона, да не говорим, че е безумно Борисов да не вдигне телефона на вътрешния си министър.”, заяви Георги Кадиев от БСП от парламентарната трибуна.

В отговор Вучков обясни, че оставката му е породена от противоречие с премиера Бойко Борисов относно главния секретар на МВР.

"Не искам да се вижда нищо мистериозно в нея, не ставаше дума дори толкова за едно лице, колкото за съдбата на реформата ни, защото не може начело на професионалното ръководство на МВР да е лице, което се отъждествява с всичко, срещу което се борехме", обясни Вучков и добави, че Светозар Лазаров не е вдъхвал доверие и у редовите служители на ведомството.

Повечето от депутатите, взели думата да коментират номинацията на Бъчварова, обърнаха внимание най-вече на факта, че е жена:

Волен Сидеров, „Атака”: „...Беше редно първо г-жа Бъчварова да каже какво мисли да прави в МВР. Най-доборото качество, което чухме за нея е, че била жена. Това е безспорно, но не знам дали е достатъчно.”

Георги Кадиев, БСП:  „Бъчварова, вие имате много хубави черти, жена сте, не сте част от кръгове и кръгчета в МВР. Имате пълното доверие на Борисов, аз съм убеден че на вас ще ви вдига телефона, но наясно ли сте всъщност с какво се захващате? Можете ли да изброите всички дирекции в МВР, запита още той.

Росен Петров, БДЦ: "Защо да не овладее системата най-накрая една жена, която е умен човек. Съжалявам, че не станах аз, но ви пожелавам успех".

Радан Кънев, Реформаторски блок: "Не е шега, че е време жена да застане начело на МВР. Но това не е джендър баланс, това е скъсване с манталитетен модел. Много е важно за нас, че Бъчварова остава вицепремиер по административната реформа.”

И ето какво заяви самата Бъчварова, когато дойде ред, след тричасови изказвания и тя да бъде изслушана:

„Много внимателно слушах всичко, което казахте. Благодаря на всички - и на тези, които изразиха скептицизъм, те ме мотивират.

Приех тази номинация, знаейки, че в МВР има нужда от реформи, политики, има достатъчно капацитет на професионално ниво. На всички въпроси на г-н Кадиев отговарям с "Да". Влязох в политиката като социолог, сега имам един мандат зад себе си, натрупах много опит, участвала съм във всички консултивни съвети.

Най-важните неща, които съм правила - от 2008 г. работя в програмата за сигурност на ГЕРБ с Вучков.

Приех тази работа в МВР, защото политиката на ГЕРБ е много добре обмислена, разработена, няма колебания за посоката. Не приемам обвинения, подозрения. Държа да има резултати. От дебатите станаха ясни две неща - едното е, че съм жена, благодаря, че го забелязвате, и второто е, че приоритите на МВР са общи за всички.

Спекулираха политически, коментираха личните ми качества. Но никой не посочи алтернатива на основните приоритети, които стоят пред МВР - битовата престъпност, корупцията в МВР, миграционната вълна и реформата в МВР. 

АЗ ще работя за държавата и благодаря на ГЕРБ, че ме подкрепят за това.”

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Борисов сред среща с Асен Василев: Въглищните централи ще работят до 2038 г.
Германската инфлация падна до нива, виждани за последно преди войната в Украйна
Истанбулската конвенция влиза в сила в ЕС от 1 октомври
Миньори и енергетици блокираха пътища на няколко места в страната 
100 книги, които всеки трябва да прочете в живота си
Китай продава толкова много на Русия, че контейнерите вече се трупат
Денков: Правителството ще приеме плановете за справедлив преход в енергетиката въпреки протестите
Кои са най-търсените IT специалисти у нас през септември
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян