Румяна Бъчварова е новият вътрешен министър

Румяна Бъчварова е новият вътрешен министър

Вицепремиерът Румяна Бъчварова официално вече е новият вътрешен министър, избрана с гласовете на 139 депутати от ГЕРБ, Реформаторски блок, Патриотичния фронт, АБВ и БДЦ.

68 депутати от БСП, ДПС гласуваха против. Бъчварова остава и вицепремиер по коалиционната политика и администрацията, но няма да поеме ресор "Сигурност", който при съставянето на кабинета, бе даден на другия вицепремиер жена в правителството - Меглена Кунева.

За дебатите и гласуването на новия МВР-шеф в пленарна зала дойдоха лично премиерът и почти всички министри. Изборът бе предшестван от тричасови  разгорещени спорове.

Премиерът Бойко Борисов дойде в пленарна зала и лично обяви от трибуната предложението си, известно още от преди седмица Румяна Бъчварова да заеме поста на МВР-шеф. Дебатите се излъчваха на живо по БНТ и БНР.

Освен „подкрепа в пълен обем”, обявена от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в пленарна зала, зад кандидатурата й обявиха, че застават Патриотичен фронт и Реформаторите.

БСП обяви, че ще гласува против с аргумента, че „Румяна Бъчварова ще бъде шеф на МВР само номинално, някой друг ще взема решения.” „Атака” в лицето на Волен Сидеров също предварително се противопостави категорично на кандидатурата.

„Ще гласуваме против избирането на Бъчварова и аргументите ни не са свързани само с това, че ДПС е опозиционна партия”, заяви позицията на оглавяваната от него партия Лютви Местан.

АБВ и БДЦ декларираха подкрепа.

В хода на дебатите, министърът в оставка Веселин Вучков бе призован от опозицията да съобщи „истинската причина за оставката си”.  „Излезте като мъж и кажете истинската причина за оставката си. Не може вие да кажете, че си подавате оставка, защото Борисов не ви е вдигнал телефона, да не говорим, че е безумно Борисов да не вдигне телефона на вътрешния си министър.”, заяви Георги Кадиев от БСП от парламентарната трибуна.

В отговор Вучков обясни, че оставката му е породена от противоречие с премиера Бойко Борисов относно главния секретар на МВР.

"Не искам да се вижда нищо мистериозно в нея, не ставаше дума дори толкова за едно лице, колкото за съдбата на реформата ни, защото не може начело на професионалното ръководство на МВР да е лице, което се отъждествява с всичко, срещу което се борехме", обясни Вучков и добави, че Светозар Лазаров не е вдъхвал доверие и у редовите служители на ведомството.

Повечето от депутатите, взели думата да коментират номинацията на Бъчварова, обърнаха внимание най-вече на факта, че е жена:

Волен Сидеров, „Атака”: „...Беше редно първо г-жа Бъчварова да каже какво мисли да прави в МВР. Най-доборото качество, което чухме за нея е, че била жена. Това е безспорно, но не знам дали е достатъчно.”

Георги Кадиев, БСП:  „Бъчварова, вие имате много хубави черти, жена сте, не сте част от кръгове и кръгчета в МВР. Имате пълното доверие на Борисов, аз съм убеден че на вас ще ви вдига телефона, но наясно ли сте всъщност с какво се захващате? Можете ли да изброите всички дирекции в МВР, запита още той.

Росен Петров, БДЦ: "Защо да не овладее системата най-накрая една жена, която е умен човек. Съжалявам, че не станах аз, но ви пожелавам успех".

Радан Кънев, Реформаторски блок: "Не е шега, че е време жена да застане начело на МВР. Но това не е джендър баланс, това е скъсване с манталитетен модел. Много е важно за нас, че Бъчварова остава вицепремиер по административната реформа.”

И ето какво заяви самата Бъчварова, когато дойде ред, след тричасови изказвания и тя да бъде изслушана:

„Много внимателно слушах всичко, което казахте. Благодаря на всички - и на тези, които изразиха скептицизъм, те ме мотивират.

Приех тази номинация, знаейки, че в МВР има нужда от реформи, политики, има достатъчно капацитет на професионално ниво. На всички въпроси на г-н Кадиев отговарям с "Да". Влязох в политиката като социолог, сега имам един мандат зад себе си, натрупах много опит, участвала съм във всички консултивни съвети.

Най-важните неща, които съм правила - от 2008 г. работя в програмата за сигурност на ГЕРБ с Вучков.

Приех тази работа в МВР, защото политиката на ГЕРБ е много добре обмислена, разработена, няма колебания за посоката. Не приемам обвинения, подозрения. Държа да има резултати. От дебатите станаха ясни две неща - едното е, че съм жена, благодаря, че го забелязвате, и второто е, че приоритите на МВР са общи за всички.

Спекулираха политически, коментираха личните ми качества. Но никой не посочи алтернатива на основните приоритети, които стоят пред МВР - битовата престъпност, корупцията в МВР, миграционната вълна и реформата в МВР. 

АЗ ще работя за държавата и благодаря на ГЕРБ, че ме подкрепят за това.”

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ