Силен интерес към зеления форум на "Мениджър" и GLOBUL

Силен интерес към зеления форум на Мениджър и GLOBUL

Силен интерес към зеления форум на "Мениджър" и GLOBUL

„Дебатът за зеления изход от кризата и въобще за бъдещето на България е едно историческо събитие.” С тези думи Юлиан Попов, председател на Училището по политика, откри първия форум, организиран от „Мениджър” и „Глобул” „Зеленият изход от кризата. Чиста природа за нов икономически ръст.” Той пристигна специално от Лондон , за да бъде модератор на форума, който започна днес при изключително силен интерес от страна българския бизнес.

В началото на събитието, редакционният директор на сп. „Мениджър”, Максим Майер обяви инициативата за създаване на Зелен кръг от компании, които да направят страната ни по-силна икономически и по-чиста.

 „Всяко столетие е имало своя сериозна кауза. Ако преди това са били свободата на личността, борбата срещу расовата дискриминация, в наше време се открояват две съществени каузи – неприкосвеността на личните дании и екологичното равновесие”, подчерта в приветственото си слово Ясен Гуев, директор корпоративна политика в „Глобул”.

Темата на първия панел на форума, който приключи по обяд бе за никовъглеродна икономика и възможностите пред България и София. В него взеха участие посланикът на Франция в България Етиен дьо Понсен, Емилия Желева, директор на Дирекция „Инвестиции и инвестиционна политика” към Столична община, Стефана Цекова, адвокат и съдружник в адвокатска кантора „Андреев, Стоянов и Цекова” – представител на Шонхер България и специалният гост на събитието Драйс Аки, експерт от Европейската климатична фондация.

„Намаляването на въгледродните емисии е въпрос, който стои не само пред България, но и пред Европейския съюз”, изтъкна френският посланник Етиен дьо Понсен. „В България те не са особено високи и затова считам, че с малко усилия може да постигнете много.”, коментира той. Тезата му бе доразвита от г-н Аки, който призова: „Решете дали ще бъдете лидери или пследователи!” Според него България бързо трябва да приеме нисковъглеродни политики под натиска на обществото и световните тенденции. „Така ще бъдете по-конкурентноспособни и ще имате не моментни, а дългосрочни ползи”, посочи той.

Драйс Аки представи пред участниците във форума и Пътна карта на Европа – инициатива на Европейската климатична фондацията, чрез която вредните емисии от въглероден диоксид да бъдат намалени до 2050 г. Участниците обсъдиха амбициите на Евросъюза за намаляване на вредните емисии с 20% и въвеждането на диференцирано данъчно облагане на автомобилите в България. „Високата неефективност на бизнеса в това отношение е най-големият ресурс, който той може да усвои”, сподели модераторът на форума Юлиян Попов. В момента тече вторият панел от събитието с участието на министърът на околната среда Нона Караджова и бившият еврокомисар Меглена Кунева. Очаквайте още новини.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ