Смели архитектурни решения превръщат София в европейска столица

Смели архитектурни решения превръщат София в европейска столица

Община София си е поставила за цел да превърне столицата в модерен европейски град. За целта общината обяви конкурс за нова визия, победителите в който ще станат ясни в края на януари. Парите за реновиране са от европейски програми.

Сред предложенията има доста смели архитектурни решения, сред които градски плаж при коритото на река Перловска, амфитеатър и ледена пързалка в пешеходната зона между платната на бул. „Христо и Евлоги Георгиеви"

Според главния архитект на столицата Петър Диков "София има „доста мърляв, неорганизиран вид, създава повече впечатление на ориенталски град”.

„Смятам, че спешно центърът на София се нуждае от едно реновиране. Вие знаете, че от много години почти нищо не се е правило”, коментира пред bTV Петър Диков.

39 екипа се надпреварват по четирите лота, на които условно е разделен центърът. „Ще има ново озеленяване, осветление, ще има нови настилки, ще има промени в части от пространствата, изцяло с нова визия”, увери главният архитект на София.

Има предложение за голям фонтан пред Националната художествена галерия, който да се превърне в привлекателно място за столичани. Според друг проект тук в градинката на „Кристал" ще има езерце с лилии. Около езерцето ще има амфитеатър, а около него - сцена, на която ще играят музиканти и артисти.

Пълна промяна ще има и за улица „Граф Игнатиев” до площад „Славейков”. Един от проектите предлага изграждане на нови трамвайни линии с шумоизолиращи материали, по които да се движи атракционен ретро трамвай. „Граф Игнатиев" категорично се нуждае от спешна реконструкция, там последната реконструкция е от преди 20 години. Там релсовия път усилва вибрациите”, обясни Диков.

За да може София да се отличава от останалите европейски столици, някои архитекти предлагат нестандартни и иновативни идеи. Едно от интересните предложения на архитекти е свързано с кулата зад Военния клуб - под нея ще бъде изградена обсерватория, която да бъде модерен арт център в полуподземна сграда, покрита с градина.

Два от най-емблематичните площади в София - този около Народното събрание и пред храм-паметника „Александър Невски” в момента представляват паркинги за коли, но според архитектите те трябва да се превърнат в парк с пешеходни зони.

Символни плочки с имена на бележите българи пък ще бъдат вградени около Александър Невски. Освен това ще се маркира златна линия от павета с инкрустиран знак на София, която да представлява туристически маршрут.

Една от екзотичните идеи, която според Диков има място в плана на София, подобно на някои европейски столици, е „градски плаж". "За съжаление София няма река като Сена или Дунав, но можем да ползваме трасето на Перловска река за много атракции", каза архитект Диков. Новата визия на Женския пазар също скоро ще бъде факт, а района в тази част на центъра на София предстои да бъде изцяло обновен, сградите-паметници на културата - възстановени. Цялостната концепция има за цел да възпроизведе духа на центъра на столицата от средата на миналия век, обясни главният архитект.

Петър Диков призна, че сред предложените проекти има много скъпи и неизпълними такива. „Според мен ще спечелят проектите, които са намерили разумния баланс между естетика, цена и функционалност”, прогнозира той.

Всички проекти можете да разгледате ТУК.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ