Софийската опера с призив срещу действията на "Атака"

Софийската опера с призив срещу действията на Атака

Софийската опера с призив срещу действията на "Атака"

Софийската опера и балет разпространиха до медиите молба за отразяване на вандалски действия на привържениците „Атака”, чиито акции в последните дни се организират пред сградата, където операта работи и се помещава.

„Призоваваме националните медии, които държат на изкуството, наречено опера, за отразяване на трудното положение, в което се намират всички певци и целият персонал на най-стария ни културен институт. По този начин ние молим обществеността да ни помогне да работим спокойно и да създаваме изкуство.

Работата и сградата на първия ни Оперен театър, от който тръгва славата на България по света с прочутите и търсени певци от всички оперни сцени като Димитър Узунов, Борис Христов, Николай Гяуров, Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Никола Николов, Никола Гюзелев, Валери Попова, Анна Томова-Синтова и много други, е заплашена още от първия ден на протестите.

В цялостната сграда на Операта и БЗНС на улиците „Врабча”, „Раковски” и „Дондуков” е настанена и политическата партия „Атака”. Всеки ден политическите привърженици на „Атака” обсаждат сградата, уринират пред нея, вдигат изключителен шум и пречат на репетициите на певците. „Атака” пречи и на колите, които нашите певци и балетисти паркират на паркинга на „Врабча”. Артистите ни не могат да достигнат до работните си места, а също така и да се приберат по домовете си. Операта е обсадена и е трудно обикновен човек да влезе в нея”, пишат от музикалната институция.

На Софийската опера и балет предстои важна премиера, на която се очакват гости от цял свят. На 22.06, 23.06, 26.06 и 29.06 за първи път в България и на Балканите ще се играе цялата тетралогия на Рихард Вагнер „Пръстенът на нибелунга”: „Рейнско злато”, „Валкюра”, „Зигфрид” и „Залезът на боговете”.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ