Трудовата инспекция призова работодателите да пазят персонала от жегата

Трудовата инспекция призова работодателите да пазят персонала от жегата

Главната инспекция по труда излезе със специални препоръки към работодателите да осигурят здравословни условия на труд във връзка с очакваните жеги утре. Според метеоролозите живакът в сряда на места ще се вдигне до 40 градуса. Затова трудовата инспекция призова работодателите да предприемат технически и организационни мерки, за да намалят възможните опасности за живота и здравето на работещите.

Под технически мерки се имат предвид средства за охлаждане на помещенията и осигуряване на свеж въздух. Препоръчва се там, където се налага, допълнително да се осигурят сенници, щори, да се оборудват климатизирани помещения за почивка.

Към организационните мерки спадат промяна в обичайния режим на труд и почивка – например, въвеждане на по-ранен начален час на работно време със съответно по-ранно приключване на работния ден, както и намаляване на продължителността на работното време.

От Главната инспекция по труда напомниха, че работодателите трябва да имат готовност и за оказване на помощ в случай на инцидент – топлинен или слънчев удар.

Високите летни температури по нашите географски ширини не са чак толкова необичайно явление за разлика от руския град Якутск – едно от най-студените места на земята през зимата. В градът, който е само на няколкостотин километра от Полярния кръг бе измерена рекордната температура от 38,4 градуса.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ