Тръгва продажбата на винетки за 2014 г.

От днес  „Български пощи” ЕАД започват продажбата на винетни стикери за 2014 година, съобщава сайтът на дружеството. Винетните стикери ще се предлагат във всички офиси в страната, на 2037 гишета, които са със 141 броя повече в сравнение с 2012 година.

Желаещите да се снабдят с винетки на 23 и 31 декември,  ще могат да го сторят в дежурните пощенски станции.

За пета поредна година цената на винетките за леките автомобили остава непроменена. Годишният стикер е 67 лв., месечният - 25 лв., а седмичният - 10 лв. Без промяна са и цените за моторните превозни средства от категория 1 и 2, в които влизат тежкотоварните камиони и автобусите. В категория 3 са леките автомобили.

Както всяка година, така и тази Агенция „Пътна инфраструктура” променя графичното оформление на винетните стикери. Те са с по-висока защита, с което намалява възможността за фалшификация. Променени са цветовете на винетните стикери и техните защити. Основата на всички винетки е изработена от специална хартия, върху която са разположени графичните и защитните елементи.

На стикерите са вградени две холограми. Първата е с т. нар. първо ниво на защита за визуално разпознаване. Тя е обемна и с постоянни цветове. Вижда се изпъкнала цифра „4“. Втората холограма е с 3D ефект. За различните видове винетки е различна и съдържа допълнителни защити. При опит за отлепване и повторното му използване винетният стикер се разрушава.

Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите да закупуват винетни стикери само от официално определените за това места. Това са големите бензиностанции и търговски вериги, офисите на „Български пощи“, областните пътни управления и ГКПП. Винетки се продават в над 3300 разпространителски пункта.

Годишните винетки за 2013 г. за всички видове превозни средства са валидни до 31 януари 2014 г.

От началото на годината до края на ноември са продадени над 6,1 млн. бр. винетки. Начислените приходи са близо 216 млн. лв. Постъпленията нарастват с над 7% или с около 16 млн. лв. спрямо същия период на миналата година, подчерта министър Десислава Терзиева. Ръст има в продажбите на месечни и седмични винетки за товарни автомобили и автобуси, както и на седмичните, месечните и годишните за леки автомобили. При годишните стикери за леки автомобили ръстът в продажбите е 6%, при месечните - 10%, а при седмичните – 4%.

Приходите от пътни такси и разрешителни, издавани от АПИ от януари до края на ноември, са близо 9,5 млн. лв. За същия период на миналата година те са били над 8,9 млн. лв. Това е ръст от над половин милион лева.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ