Цар и премиер с ордени от църквата за 1150 години от покръстването

 Цар и премиер с ордени от църквата за 1150 години от покръстването

Цар, премиер и президент са заедно в Плиска за честванията на една велика дата - 1150 години от покръстването на българите.
Освен да засвидетелстват уважение към празника, Симеон Сакскобургготски и премиерът Бойко Борисов дойдоха и за да им бъдат връчени църковни ордени - висши отличия за заслуги към църквата.

Борисов ще получи най-високото църковно отличие - орден "Св. цар Борис – Покръстител” - първа степен.", в деня, в който Църквата чества патрона на ордена. В съобщение на Светия Синод се отбелязва, че решението за удостояване на премиера с най-високото църковно отличие е взето още на 11 март и е гласувано в пълен състав от синода.

Освен премиера, с ордени ще бъдат удостоени Симеон Сакскобургготски с орден „Св. Йоан Рилски”, I степен” и шефът на Дирекцията по вероизповедания към Министерски съвет Емил Велинов, който ще получи орден „Св. Иван Рилски”II степен. За президента - нищо.

Връчването на ордените ще стане на открито сред руините на Голямата базилика в Плиска - първата епископска базилика, съградена именно от цар Борис.

Тържествата започнаха малко след 10.00 ч. с Голяма божествена литургия, водена лично от българския патриарх Неофит. След богослужението, което се очаква да продължи около три часа, патриарх Неофит ще огласи патриаршеско и синодално послание, а след това ще бъдат връчени и високите църковни отличия.
Церемонията е внушителна с десетки гости от страната и чужбина, изпълнили базиликата. На специална сцена е подреден и хорът на патриаршията "Св. Ал. Невски".

Препълнени са и официалните трибуни, като освен българскикте официални лица, на тържествата присъстват представители на всички поместни православни църкви: Константинополска патриаршия, Александрийска патриаршия, Антиохийска патриаршия, Йерусалимска патриаршия, Руска патриаршия, Грузинска патриаршия, Сръбска патриаршия, Румънска патриаршия, Кипърска православна църква, Eладска православна църква. Тук е и руският посланик Юрий Исаев.

"Оставайки под знака на радостта от Христовото Възкрeсение, днес св. Църква ни приканва да си спомним и за равноапостолния цар Борис, благодaрение на когото в далечното девето столетие българският род възприе спасителните истини на християнската вяра", гласяха първите думи на патриарха в началото на литургията.

"Днес, 1150 години след покръстването на българския народ – тези и множеството други свидетелства от миналото отново ни припомнят, че само следвайки заветите на нашите, родили ни за Господа предци, бихме могли и ние да се надяваме на Божията помощ и закрила.", посочи той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ