Цветлин Йовчев: Само лоялните ще останат в МВР

Цветлин Йовчев: Само лоялните ще останат в МВР

Цветлин Йовчев: Само лоялните ще останат в МВР

Новият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев започна основна ревизия на дейността на МВР и обеща сериозни кадрови промени. 

"В МВР ще има и структурни, и кадрови промени, които ще бъдат определени на база на няколко критерия, по които всеки ще бъде оценен – лоялност към системата, компетентност", заяви Йовчев в предаването „Добро утро, България” на ТВ7.

„Всички, които не са лоялни, не са компетентни, не са съпричастни към дейността на министерството и към резултатите, които постига, няма да имат място на ръководни постове. Така че ще има промени в тази посока", допълни той.

Най-драматично бе съобщението, че главният секретар на МВР вероятно ще се окаже сред отиващите си. "Калин Георгиев е заявил желание да напусне системата, заявил го е и пред мен, заяви го в разговор с мен. Така че няма да правя оценка на дейността му. Все още нямам идея кой може да го замени на поста”, съобщи бившият шеф на ДАНС Йовчев.

„Аз съм с много добри впечатления за него, оценявам го като наистина много интелигентен, подготвен човек, кадър на МВР”, смята още министърът на вътрешните работи. Въпреки това някогашният съветник на президента Плевнелиев няма намерение да спре Георгиев, ако той наистина реши да си отиде.

При официалната церемония по встъпването си в длъжност вчера Йовчев накратко очерта промените, които според него са належащи в подопечното му ведомство. 

"По една или друга причина в момента и страната, респективно и министерството, се намират в кризисна ситуация. За да излезем от нея, трябва да проведем реформи, и то сериозни реформи. Забавянето на тези реформи с всеки месец или с всяка една година може да доведе до това, че основни дейности или като цяло системата, да загуби своята функционалност", обяви в началото на изявлението си пред медиите Йовчев.

По думите му бъдещите реформи ще бъдат в четири основни сфери – по-добра ефективност в борбата с битовата престъпност и финансовите престъпления, по-ползотворно изразходване и управление на ведомствения бюджет, категорични гаранции, че "всяка една от дейностите в МВР ще бъде съгласно закона" и повишаване на доверието на обществото.

Йовчев специално подчерта, че звеното за подслушване СДОТО трябва да бъде извадено от системата на ведомството, тъй като това "би освободило МВР от едни насложени настроения и като че ли подозрения, че ресурсът не е използван според предназначението му".

"Ще има повече публичност, повече отчетност и ще намерим такива механизми, които да гарантират, че наистина процесите в министерството ще бъдат в интерес и в услуга на обществото", каза още Йовчев, добавяйки, че "особен фокус" в работата му ще бъдат условията на труд и кариерното развитие, при които работят подчинените му.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ